Goldman Sachs heft BRICS Fund op

Veertien jaar nadat Goldman Sachs de BRIC-landen als het nieuwe luilekkerland voor beleggers op de kaart zette, trekt de Amerikaanse zakenbank zich terug uit deze markten. Het zogenoemde BRICS Fund, dat Goldman indertijd lanceerde, wordt opgeheven en ondergebracht bij een ander beleggingsfonds. De reden hiervoor is dat de winstvooruitzichten op termijn slecht zijn en beleggers momenteel massaal hun geld uit het fonds halen.

Peter de Waard
De presidenten van Brazilië en Rusland, Rousseff en Poetin, op de BRICS-top in juli 2015. Beeld epa
De presidenten van Brazilië en Rusland, Rousseff en Poetin, op de BRICS-top in juli 2015.Beeld epa

Het acroniem BRIC werd in 2001 gelanceerd door Jim O'Neill, de toenmalig president van de vermogensbeheerafdeling Goldman Sachs Asset Management. De letters stonden voor de markten van Brazilië, Rusland, India en China, die veel sneller groeiden dan in het Westen. Daar hadden de beurzen toen net de internetzeepbel voor de kiezen gekregen. Later kwam daar ook Zuid-Afrika bij en werden de 'BRIC' de 'BRICS'.

Na de crisis van 2007 leken de BRICS de westerse landen zelfs voorbij te gaan streven. Ze organiseerden een eigen BRICS-top voor de regeringsleiders van de vijf landen. En inmiddels hebben zij hun eigen ontwikkelingsbank opgericht, als alternatief voor het IMF en de Wereldbank.

Maar een luilekkerland zijn de BRICS allang niet meer. Twee BRICS-landen - Brazilië en Rusland - verkeren in een diepe recessie. En de economie van het grootste BRICS-land China groeit al een tijdlang veel minder snel. Zondag bleek dat de handel met China fors is teruggelopen.

Forse dalingen

In oktober daalde de export van China met 6,9 procent, een maand eerder, in september, was dat 3,7 procent. Ook de import van de tweede economie van de wereld daalde opnieuw, zo bleek uit cijfers die zondag door de Chinese overheid werden gepubliceerd: de import ging vorige maand met bijna 19 procent omlaag, de twaalfde maand van krimp op rij. Dat komt onder meer door de verzwakte vraag vanuit de Chinese industrie naar kolen, ijzererts, olie en andere grondstoffen.

De waarde van het BRICS Fund van Goldman Sachs is sinds de top in 2010 met maar liefst 88 procent gedaald. Niet alleen zijn de koersen gezakt, ook veel beleggers hebben hun tegoeden uit het fonds teruggetrokken. Het BRICS Fund wordt nu gevoegd bij het Emerging Market Equity Fund van Goldman Sachs. Hierdoor krijgen beleggers een meer gespreide portefeuille, waarvan behalve de BRICS ook andere opkomende markten als Mexico, Indonesië, Vietnam en de Filippijnen deel uitmaken.

In 2010 was het ingelegde vermogen van het BRICS Fonds nog 842 miljoen dollar (784 miljoen euro). Nu is dat 92 miljoen dollar. Woordvoerder Andrew Williams van Goldman Sachs zegt dat beleggen in opkomende markten is veranderd van opportunistisch in strategisch.

Goldman Sachs adviseert zijn cliënten nog wel een deel van hun vermogen in opkomende markten te beleggen maar er niet alle kaarten op te zetten. Jim O'Neill - inmiddels lord - , die nu werkt op het ministerie van Financiën in Londen, weigerde commentaar op het besluit van zijn vorige baas.

Tussen 2000 en 2010 steeg de beursindex van de BRICS-landen nog met 308 procent, tegen 15 procent voor de geïndustrialiseerde landen, die aan het eind van deze periode getroffen werden door de internationale kredietcrisis. Maar na 2010 is een groot deel van die BRICS-winst weer verloren gegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden