Golden Tulip brengt Bosch terug op beurs

Sinds 1990 bouwt JAN BOSCH aan Golden Tulip. Na de deal met Krasnapolsky maakt hij zijn rentree op de Amsterdamse beurs....

NA ENKELE jaren van stilte is Jan Bosch weer terug op de beurs, ditmaal door zijn Golden Tulip-hotels te laten overnemen door Krasnapolsky. Als zijn hotelketen straks is geïntegreerd met Krasnapolsky bezit deze vastgoedkoning zo'n 63 procent van de aandelen in het beursfonds.

Jan Bosch, die zijn eerste kapitaal vergaarde met panden in Duitsland, is een oude bekende van de beurs. Een kleine tien jaar geleden controleerde hij samen met Max Alsem vastgoed maatschappij Ravast. Dit fonds, zo bleek later tijdens rechtszaken, werd geplunderd door het duo. Bosch schoof namelijk met grote winsten eigen panden door naar Ravast.

De situatie was zo ernstig dat De Nederlandsche Bank in 1992 een stille curator aanstelde. Deze zag zich gedwongen uitstel van betaling aan te vragen, waarna het eigen vermogen van Ravast voor 75 miljoen gulden worden afgewaardeerd. In de lente van 1994 werd het fonds overgenomen door CapaCity.

Ook had Bosch hechte banden met de Duitse eigenaren van de Femis-bank waar 81,5 miljoen gulden aan zwart spaargeld was verdwenen bij de ondergang. Tijdens rechtszaken rond Ravast in 1991 bleek dat een Zwitserse beleggingsmaatschappij een groot pakket in Ravast had en tevens Golden Tulip-hotels controleerde.

De in Indië geboren Bosch die jarenlang aan de Cote d'Azur woonde en inmiddels in Zwitserland is neergestreken, kocht van KLM rond 1990 de Golden Tulip-keten. Dat was toen niet veel meer dan een reserveringssysteem voor onafhankelijke hoteliers die de Golden Tulip-vlag alleen voerden om hun herkenbaarheid te vergroten.

In 1992 besloot Bosch deze marketing- en verkoopalliantie te verkopen aan Utell, een dochter van uitgever Reed Elsevier. De Golden Tulip-vlag die wappert bij zo'n 350 hotels over de hele wereld is slechts een logo en een hotelconcept. Met de Golden Tulip-keten die nu samengaat met Krasnapolsky hebben deze hotels weinig van doen, behalve dat de keten nog steeds een klein percentage ontvangt van iedere boeking bij één van de honderden logo-Tulips.

Ondanks de enorme naamsbekendheid van Golden Tulip bestond de hotelketen zelf, dus na de verkoop van het reserveringssysteem in 1992, uit precies één hotel: Jan Tabak in Bussum. Alleen daar voerde Golden Tulip International de directie. Het pand zelf was niet eens in eigendom.

Maar dat duurde niet lang. Onder aanvoering van Bosch werd het ene na het andere hotel gekocht, soms waren dat hotels die waren aangesloten bij het Golden Tulip-reserveringsysteem. Ook tekende Golden Tulip contracten met hoteleigenaars om de directie over te nemen. In ruil daarvoor ontving de keten circa de helft van de winst en een deel van de omzet. Inmiddels bestaat Golden Tulip International uit 36 hotels, waarvan negen in het buitenland.

Jarenlang heeft Jan Bosch die groei zelf gefinancierd. Pas vorig jaar kocht ABN Amro Participaties een belang van 10 procent in Golden Tulip International.

Bosch' financiële armslag bleek de laatste jaren toch niet groot genoeg om de overnamehonger te stillen van zijn hotelketen. 'We hadden niet de financiële ruimte om transacties te doen die we wilden', aldus de financieel directeur van Golden Tulip, Tom Bas.

De omgekeerde overname van Krasnapolsky door Golden Tulip maakt een eigen beursgang overbodig. Ook kan Bas ophouden met het lospeuteren van een staatsgegarandeerd AA-krediet bij de Nationale Investeringsbank.

Over grootaandeelhouder Bosch heeft president-directeur Hans Lodder, die al sinds de KLM-tijd bij Golden Tulip werkt, niets dan lof.

In al die jaren heeft Bosch geen enkele keer onroerend goed-transacties gedaan met Golden Tulip. 'De ervaringen zijn alleen maar goed. Hij is creatief en uiterst betrouwbaar.'

Bosch heeft als beleid geen commentaar te geven, aldus Lodder.

Lucas van Grinsven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.