VIJF VRAGEN

Goedkopere zorg, hogere premie?

De gemiddelde zorgpremie gaat in 2015 met 70 euro omhoog tot 1.171 euro, maakte minister Schippers gisteren bekend. Hoe kan dat? De zorgkosten gaan toch juist omlaag?

Waarom stijgen de zorgpremies?Beeld anp

Waarom stijgt de premie, de zorgkosten dalen toch?

De totale zorgkosten dalen in 2015 met 40 euro per volwassen Nederlander tot 5.050 euro per jaar, schreef minister Schippers gisteren in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Een groot deel van deze kosten komt rechtstreeks voor rekening van het Rijk. Zo worden de kosten voor de langdurige zorg betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Ongeveer de helft van deze kosten komen via de Zorgverzekeringswet voor rekening van de zorgverzekeraars.

De zorgverzekeringswet schrijft een evenredige verdeling van de zorgkosten tussen werkgevers en werknemers (verzekerden) voor. Omdat de verzekeraars hun klanten dit jaar meer korting hebben gegeven op hun polissen dan voorzien, hebben werknemers minder bijgedragen aan de zorgpot dan de werkgevers doen via de inkomensafhankelijke zorgpremie. De verzekeringspremies worden nu verhoogd om de verdeling van de lasten tussen werkgever en werknemer weer in evenwicht te brengen.

Daarnaast stijgen de kosten voor de verzekeraars per persoon met 20 euro per jaar vanwege de overheveling van wijkverpleegkundige zorg van de langdurige zorgpot AWBZ naar het basispakket van de zorgverzekeraars.

Dus de AWBZ-premie daalt?

Dat klopt. De AWBZ wordt op 1 januari omgedoopt tot de Wet langdurige zorg (Wlz), de premie daalt van 13 procent naar 10 procent. Echter, belastingbetalers zullen niets merken van deze premieverlaging. De AWBZ-premie is niet zichtbaar op het loonstrookje. De lagere premie voor langdurige zorg wordt volledig gecompenseerd door een belastingverhoging. De kosten voor de wijkverpleegkundige zorg worden in vijf etappes overgeheveld naar de verzekeraars. Tot en met 2019 zullen de premies voor langdurige zorg jaarlijks met 20 euro per patiënt per jaar toenemen.

Minister Schippers hield met Prinsjesdag nog rekening met een prijsstijging van 110 euro per jaar. Hoe zit dat?

De minister rekende in de miljoenennota nog met stijgende zorgkosten en de opbouw van extra buffers van de verzekeraars. De stijging van de zorgkosten lijkt nu lager uit te vallen dan gedacht, daarnaast weet een aantal verzekeraars de premiestijging te dempen door in te teren op het eigen vermogen.

Als de zorgpremie stijgt, stijgt de zorgtoeslag dan mee?

Ja. De zorgtoeslag wordt vastgesteld op basis van de gemiddelde verzekeringspremie in Nederland. Bij premieverhogingen stijgt de toeslag mee. Hoe hoog de gemiddeld betaalde premie uiteindelijk uitvalt, is sterk afhankelijk van het type verzekering dat patiënten kiezen. De duurste verzekering met volledige vrije keuze van zorgaanbieder (VGZ Eigen Keuze), is volgend jaar vooralsnog 377,40 euro duurder dan de goedkoopste naturapolis met beperkte keuze. Als meer verzekerden voor goedkopere polissen met beperkte artsenkeuze kiezen, daalt de hoogte van de gemiddelde premie. De hoogte van de zorgtoeslag daalt dan mee, waardoor het voor lagere inkomens kostbaarder wordt om een polis met vrije artsenkeuze af te sluiten.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld anp

Zijn alle verzekeringspremies voor 2015 al bekend?

Waarschijnlijk niet. Wettelijk waren verzekeraars van bestaande polissen verplicht om uiterlijk op 19 november hun premies voor 2015 bekend te maken. Sommige prijsvechters wachten bewust tot het allerlaatste moment met het publiceren van hun premies, in de verwachting dat concurrenten hun tarieven dan niet meer extra kunnen verlagen. Zo publiceerde verzekeraar Ditzo haar premies één minuut voor de deadline, om 23.59 uur.

Nieuwkomers in de markt mogen hun premies tot vlak voor 1 januari bekend maken. Afgelopen jaren stuntten verzekeraars door in de laatste dagen van het jaar nog nieuwe, spotgoedkope, labels in de markt te zetten. Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl verwacht dat verzekeraars ook dit jaar weer tot het laatste moment nieuwe polissen in de markt zullen zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden