Goedkope zorgverzekering blijft lucratief lokkertje voor student

Studenten kunnen ook volgend jaar weer geld verdienen door een goedkope zorgverzekering met hoog eigen risico af te sluiten. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde zorgtoeslag voor 2015.

Sander Heijne
Amsterdamse studenten Beeld anp
Amsterdamse studentenBeeld anp

De zorgtoeslag voor de laagste inkomensgroepen is voor komend jaar vastgesteld op 78 euro per maand. De maandpremie voor de goedkoopste studentenpolis, Studenten Goed Verzekerd, een budgetlabel van Achmea, is bij een hoog eigen risico verkrijgbaar vanaf 60,12 euro per maand. Gezonde studenten kunnen zo 214,56 euro per jaar verdienen aan hun zorgtoeslag.

Is dat niet gek?

Verplicht eigen risico

'Die vraag krijg ik ieder jaar', zegt een woordvoerder van minister Schippers van Volksgezondheid. Afgelopen jaar bedroeg de zorgtoeslag 72 euro, eveneens meer dan de goedkoopste polissen met hoog eigen risico. 'De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in alle zorgkosten', aldus de woordvoerder. 'Die bestaan uit de maandelijkse verzekeringspremie en de aanspraken op het eigen risico.'

Het verplichte eigen risico bedraagt komend jaar 375 euro. Polishouders kunnen hun eigen risico vrijwillig ophogen tot 875 euro. In ruil voor een verhoogd eigen risico, betalen polishouders enkele tientjes minder premie per maand.

Vooral jongeren en hoogopgeleiden zijn geneigd hun eigen risico te verhogen. Ze gebruiken gemiddeld aanzienlijk minder zorg dan ouderen en laag opgeleiden.

Paar tientjes over

'Polishouders die de maximale zorgtoeslag ontvangen, hebben doorgaans een smalle beurs', aldus Walraven. De verzekeringswinkel is niet a priori tegen hoge eigen risico's, maar voorziet problemen wanneer grote groepen patiënten met een laag inkomen een zo goedkoop mogelijke polis met een hoog eigen risico nemen om iedere maand een paar tientjes over te houden.

'Als deze verzekeringnemers ineens meer zorg nodig hebben dan ze bij het afsluiten van hun premie verwachtten, moeten ze dat geld natuurlijk wel kunnen ophoesten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden