Goedkope olie redt koersen

Een daling van de olieprijzen bewerkstelligde koersstijgingen op Wall Street. De stemming op de handelsvloer werd in eerste instantie bepaald door een rapport van de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

De Fed constateerde in een woensdag gepubliceerd rapport dat deproductiviteitsgroei van Amerikaanse werknemers achterblijft, en dat deloonkosten hard stijgen in de VS. Dat zijn tekenen die duiden op eenafkoeling van de Amerikaanse economie, en op een mogelijk stijging van deinflatie. De Fed houdt de Amerikaanse prijsstijgingen nauwlettend in degaten en heeft al enkele malen de rente in de VS verhoogd. Beleggersverwachten nu dat de Fed binnenkort opnieuw de rente verhoogt. Dat maaktsparen aantrekkelijker, en drukt - volgens de theorieboeken - debeurskoersen.

De koers van McDonald's trok zich weinig aan van de mogelijkerenteverhoging. De hamburgerketen pluste 3,2 procent naar 33,70 dollar,als gevolg van koopadviezen van analisten. Die denken dat McDonald's hetdit jaar beter zal doen dan de concurrentie.

Ook de aandelen van Pfizer waren in trek, omdat de Amerikaansegezondheidsautoriteiten de deur openzetten voor de goedkeuring van eennieuw medicijn van het farmaciebedrijf. De Food & Drug Administrationoordeelt dat Pfizers nieuwe Exubera-inhalers 'aanvaardbaar' zijn, waardoorde kans groot is dat het medicijn binnenkort op de markt komt. Exubera iseen insulinevorm die niet hoeft te worden geïnjecteerd.

Pfizer won 1,5 procent op 26,26 dollar. Het kleine Nektar Therapeutics,dat samen met Pfizer het medicijn heeft ontwikkeld, won circa 10 procenten steeg naar een koers van bijna 19 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden