Goedkope olie en zwakke euro geven Vopak duw in de rug

Tankopslagbedrijf Vopak, dat in Nederland tweehonderd van de duizend banen schrapt, verwacht zijn jaarwinst op te schroeven tot 740 miljoen euro; 40 miljoen meer dan waarop was gerekend. Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde kwartaalcijfers van het Rotterdamse bedrijf.

Opslagtanks van het op- en overslagbedrijf Vopak in de Groningse Eemshaven.Beeld Nederlandse Freelancers

Het bedrijfsresultaat is exclusief bijzondere posten, zoals een verlies van 33 miljoen in het afgelopen kwartaal voor reorganisatiekosten. Als die buiten beschouwing worden gelaten, stijgt het kwartaalresultaat met 9 procent tot 202 miljoen euro. Dat is 16 miljoen meer dan het jaar ervoor.

De hogere winst komt onder meer door resultaten van het Canadese overslagbedrijf Canterm, dat in maart werd overgenomen. De opslagcapaciteit in Canada werd daardoor met bijna de helft vergroot tot 712 duizend kubieke meter. Ook bedrijven in Houston, Singapore en Korea presteerden goed.

De goedkope olieprijs en relatief zwakke euro zijn, anders dan soms gedacht, in Nederland geen slecht nieuws voor Vopak. Ze hebben gezorgd voor een toenemende vraag naar de opslag van ruwe olie in Rotterdam, stelt het bedrijf.

Reorganisatie

De hogere winsten vallen samen met de eerder aangekondigde reorganisatie waarbij op het hoofdkantoor en op alle tien Nederlandse olieterminals banen worden geschrapt. De terminal voor vloeibaar gas op de Maasvlakte blijft buiten schot.


Volgens financieel directeur Jack de Kreij van Vopak zijn de onderhandelingen met de vakbonden nog bezig. Hoewel aanvankelijk werd gesproken over het stopzetten van tijdelijke contracten en het niet opvullen van vacatures, staat inmiddels vast dat er ook gedwongen ontslagen vallen. De Kreij: 'Het zou niet juist zijn tegenover het personeel als ik dat zou ontkennen.'


Eerder liet vakbond FNV al weten dat de inkrimping niet onverwacht kwam. 'Het gaat al lang slecht met de terminals', zei Ruud Wennekes van FNV Havens. 'Het hoge aantal ontslagen verrast ons wel.' Winst en omzet van marktleider Vopak stegen tot voor kort hard, maar de afgelopen twee jaar staan resultaten en beurskoers onder druk.


In juli kondigde Vopak aan te zullen investeren in de meest winstgevende terminals. Locaties die verlies lijden wil men afstoten; naar verwachting onder meer in Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden