Goedkope olie drukt op winst Shell

Shell heeft in de eerste helft van 2016 een flinke winstdaling te verstouwen - een beeld dat opgaat voor de gehele olie-industrie. De dalende olieprijs slaat overal gaten in de begroting.

Beeld Martijn de Jonge/Hollandse Hoogte

De winst van Shell is gedecimeerd onder druk van de gedaalde olieprijzen. In de eerste helft van het jaar daalde de winst ten opzichte van een jaar eerder met 80 procent naar 1,66 miljard dollar (1,5 miljard euro). En dat terwijl het bedrijf enorm groeide door de overname van de BG Group.

Shell leed zware verliezen bij het zoeken naar en winnen van olie (upstream). Daar werd in de eerste helft van vorig jaar nog wel iets verdiend, 839 miljoen dollar, maar in het afgelopen half jaar leed 's werelds zesde oliemaatschappij gemeten naar omzet daarop een verlies van 3,3 miljard dollar. Maar ook in de raffinage (downstream) was het kommer en kwel. De winst daalde daar met 36 procent tot 2,8 miljard dollar. 'Lage olieprijzen blijven een aanzienlijke uitdaging, vooral in de upstream', stelde bestuursvoorzitter Ben van Beurden.

De omzet van het concern daalde met een vrijwel ongekend tempo, van 138 miljard naar 107 miljard. Zonder de overgenomen BG Group zou die zelfs zijn gedaald naar zo'n 97 miljard dollar.

De schulden liepen bijna even hard op als de omzet daalde. Een jaar geleden bedroeg de netto schuld 26 miljard dollar, nu is dat driemaal zo veel: 75 miljard. Dat was voor een groot deel te danken aan de overname van de BG Group. De financiële positie van het concern is nog steeds goed. Een jaar geleden maakte schuld maar 12 procent uit van de hele balans, wat extreem laag is. Nu is het 28 procent, wat meer op normaal lijkt.

Het is in de hele olie-industrie het zelfde. De dalende olieprijs heeft overal gaten geslagen in de boekhoudingen van de grote concerns. Een jaar geleden kostte een vat olie nog 100 dollar, het afgelopen half jaar schommelde die tussen 40 en 70 dollar. En er is nog niets wat erop wijst dat er herstel nadert. De afgelopen dagen daalde de olieprijs alweer naar rond 43 dollar, omdat de voorraden olie en benzine toch weer waren gegroeid.

Analisten denken dat veel oliemaatschappijen pas winst kunnen maken bij een olieprijs boven de 60 dollar. Zij hadden dus al geen hoge verwachting van de halfjaarcijfers, maar bijna geen van de oliemaatschappijen maakt die lage verwachting waar. Overal wordt gesnoeid en bezuinigd. Shell kondigde dit jaar al het schrappen van 5.000 banen aan.

Meer tegenvallers

Gisteren kwamen behalve Shell ook het Spaanse Repsol en het Britse BP met zwaar tegenvallende resultaten. Een dag eerder meldde al de Noorse semi-staatsonderneming Statoil dat de winst van 806 miljoen dollar was omgeslagen in een verlies van 302 miljoen. De omzet daalde zelfs met 40 procent tot 10,9 miljard dollar.

Statoil kondigde meteen nieuwe reorganisaties aan, en zei 'de kapitaalsuitgaven te zullen verlagen'. Oftewel: de investeringen worden nog verder teruggedraaid. BP daarentegen hamerde erop dat dit jaar nog drie grote investeringen zullen worden gedaan om de productie op te voeren.

Alleen het Franse Total slaagde erin, ondanks de beroerde oliemarkt, zijn beleggers aangenaam te verrassen. Total heeft vooral vroegtijdig gesneden in de kosten en profiteert daar nu van.

De beurskoersen van de Europese oliemaatschappijen daalden allemaal. Die van Shell (3,5 procent), Statoil (3,6 procent) en Repsol (3,7 procent) het hardst. BP daalde 1,3 procent, Total sloot nagenoeg onveranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden