Goede doelen zitten steeds krapper bij kas

Voor het eerst sinds de kredietcrisis stegen vorig jaar de inkomsten van goede doelen. Maar die moeten zich daar vooral niet blind op staren. Gemeten over de afgelopen twintig jaar zijn de inkomsten uit eigen fondsenwerving nauwelijks gegroeid. Mede doordat de overheid zich terugtrekt, zitten goede doelen steeds krapper bij kas.

Goede doelen vergeten soms nog om te vernieuwen.Beeld anp

Dat stelt het Economisch Bureau van ING in het rapport Van donatie naar relatie dat donderdag verschijnt. Volgens de studie staan de inkomsten van de filantropische sector over langere tijd gemeten structureel onder druk.

Huishoudens gaven in 2013 even veel als in 2001, bleek uit eerder onderzoek. Het aandeel Nederlanders dat doneert is al een tijdje stabiel, maar het bedrag dat ze doneren daalt jaarlijks met bijna 1,5 procent, stelt ING. Aan collectes en donaties werd in 2013, gecorrigeerd voor inflatie, eenderde minder uitgegeven dan in 1993, blijkt uit CBS-cijfers. Dit soort traditionele methoden, inclusief straatwerving, werkt steeds minder.

Geringe vertrouwen

Wat ook niet helpt, is het geringe vertrouwen in de sector. In een ING-peiling gaf tweederde van ruim 50 duizend respondenten aan weinig vertrouwen te hebben in goede doelen. Dat is ook te zien bij ouderen, de belangrijkste groep gevers. Van de uitgaven van 65-plussers wordt procentueel minder gedoneerd. Dat komt volgens ING onder meer doordat babyboomers kritische klanten zijn, die geen genoegen nemen met middelmatige kwaliteit. De 'nieuwe oudere' is een uitdaging voor de sector.

Goed doel weer in trek: magere jaren na crisis voorbij

Donateurs trekken weer de portemonnee. Na enkele magere jaren door de crisis kregen de goede doelen vorig jaar 3,6 procent meer binnen aan giften en bijdragen dan een jaar eerder. Het is dat de nalatenschappen een dip kenden, anders was de geefgroei nog groter geweest.

Zonnig toekomstbeeld

Sowieso adviseert ING de goede doelen snel aan de slag te gaan. Ze moeten 'innovatief' en 'onderscheidend' zijn en donateurs een 'totale klantbeleving' geven. Ook moeten ze zich minder focussen op het zo laag mogelijk houden van de kosten, en zich meer bezig houden met de maatschappelijke impact van hun werk. Dat wil de sector zelf ook, alleen houden kritische donateurs vast aan garanties dat er zuinig met giften wordt omgegaan.

De verre toekomst ziet er zonnig uit. Uit nalatenschappen zullen de komende jaren en decennia vele miljarden naar goede doelen vloeien. Maar voorlopig zijn erfenissen nog maar goed voor circa 7 procent van de totale inkomsten van de goede doelen, aldus het ING-rapport.

Wordt uw gedoneerde euro effectief besteed?

De miljardenbranche van goede doelen wil af van alle discussie over kosten. De nadruk moet gaan liggen op wat er is bereikt met het geld van de donateurs. Slimme strategie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden