Goed nieuws voor flexwerkers: zij gaan pensioen opbouwen

Het kabinet hoopt dat flexwerkers al vanaf 1 januari 2018 kunnen beginnen met pensioenopbouw. Nu betalen pensioenfondsen het gespaarde pensioengeld na een kort contract vaak uit. Voortaan gaan zij het geld overmaken naar het pensioenfonds dat bij de nieuwe baan hoort. Op den duur moet dit flexkrachten uitzicht geven op pensioen bovenop hun AOW-uitkering.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Dit is het gevolg van een wetsvoorstel dat demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma woensdag bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Het wetsvoorstel heeft in de voorbereiding al brede steun gekregen van werkgevers, werknemers, pensioenuitvoerders en de Tweede Kamer. Daarom hoopt Klijnsma op een vlotte behandeling in de Kamer zodat het op 1 januari 2018 van kracht kan worden.

Bij pensioenfondsen van sectoren waar mensen vaak tijdelijk werken - uitzendwerk, horeca, schoonmaak, landbouw, detailhandel, levensmiddelenwinkels - staan ruim drie miljoen 'slapende' rekeningen van ex-werknemers, vaak flexwerkers, naast een miljoen rekeningen van mensen die nog pensioen opbouwen. Daaronder zijn 2,7 miljoen rekeningen die later gemiddeld goed zijn voor gemiddeld 466 euro pensioen.

Vaak hebben mensen bij meer dan een van deze fondsen zo'n minimaal pensioen staan. Nu mogen de fondsen dat 'afkopen' door het gespaarde bedrag uit te keren, twee jaar nadat de flexwerker stopte met de pensioenopbouw. Dat is voor de fondsen vaak de aantrekkelijkste optie omdat het beheren van deze pensioentjes duur is (vooral administratiekosten) en de uitkering voor de werknemers minimaal. Maar zo loopt de werknemer wel pensioen mis.

Klijnsma stelt met haar wetsvoorstel voor dat, als de flexwerker een nieuwe baan heeft gevonden, de pensioenfondsen het opgespaarde geld voortaan automatisch doorsturen naar het pensioenfonds dat bij de nieuwe baan hoort. Dat bespaart de fondsen administratiekosten en de flexwerker stapelt de kleine pensioenaanspraken op. De pensioenfondsen kunnen met het burgerservicenummer in het pensioenregister nagaan of de tijdelijke werknemer bij een ander pensioenfonds spaart en daarna het pensioen overmaken. Hiervoor is geen toestemming van de flexkracht nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden