Goed kunstgras is net zo waterdoorlatend als echt gras

Kunstgras op sportvelden wordt vaak opgevuld met rubbergranulaat van autobanden en dat kan schadelijk zijn voor het milieu. Een groenstrook van Nederlandse kwaliteit op het balkon is onschuldig. De matten kunnen ook worden hergebruikt.

Loethe Olthuis
null Beeld Joost Van Den Broek
Beeld Joost Van Den Broek

Kunstgras? Dat is toch slecht voor het milieu?

Op sportvelden, ja. Daar kunnen rubber korreltjes in verwerkt zitten die niet ongezond zijn, zegt het RIVM, maar wel slecht voor het milieu. Die korrels dragen bij aan de plastic soup en kunnen schadelijke stoffen naar het grondwater lekken. Maar dat speelt niet bij het kunstgras dat voor tuinen of balkons wordt gebruikt.

Waarom niet?

Bij 'tuinkunstgras' worden geen rubber korreltjes gebruikt: hoogstens wat zand om de 'grasmat' te verzwaren. Het 'gras' zelf is van polypropeen (PP) of polyethyleen (PE), kunststoffen die ook voor voedingsmiddelen gebruikt mogen worden.

Kunstgras

Prijs: Royal Grass vanaf euro 29,95 per m2
Oordeel: ***
Verkrijgbaar: internet, sommige tuincentra

Maar dan kunnen er nog steeds plastic deeltjes in het milieu terechtkomen? Of in je kind?

Dat kan inderdaad, maar hoeveel en wanneer is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het kunstgras. Dat is bij producenten in Nederland maken, meestal goed op orde. Zo laat fabrikant Royal Grass hun producten uitgebreid testen op milieuaspecten en veiligheid: het gras moet voldoen aan dezelfde normen als speelgoed, je kunt er rustig op sabbelen. Maar er is ook veel kunstgras op de markt van mindere kwaliteit, dat sneller slijt. En dus plastic deeltjes verliest.

Fabriek van Koninklijke Ten Cate Thiolon, dat kunstgrasvezels maakt voor sportvelden. Beeld ANP
Fabriek van Koninklijke Ten Cate Thiolon, dat kunstgrasvezels maakt voor sportvelden.Beeld ANP

Maar 'kwaliteitskunstgras' slijt minder?

Kunstgras van goede kwaliteit kan jarenlang meegaan zonder noemenswaardige slijtage, zegt Ed Donkers van Royal Grass: maar dat is sterk afhankelijk van het gebruik. En het onderhoud.

Onderhoud?

Kunstgras moet je schoonhouden, bijvoorbeeld met een tapijtstoommachine. Takjes en bladeren moet je weghalen. Anders kun je mos en aanslag krijgen.

Dat is evenveel werk als echt gras onderhouden.

Je hoeft het kunstgras niet te maaien of te sproeien. Dat scheelt tijd. En ook milieubelasting, zeker als je het vergelijkt met gazons die worden behandeld met kunstmest, onkruidverdelgers of mosbestrijders. Dat is pas echt slecht voor het milieu.

Kunstgras is dus beter voor het milieu dan gras?

Dat zeg ik niet. Als jij geen gif en kunstmest gebruikt, je bent zuinig met water en je maait niet met een benzinemaaier, blijft echt gras de beste optie. Kunstgras kan en zal gras nooit helemaal vervangen.

Waarom zou je het dan gebruiken?

Bijvoorbeeld op schaduwplekken waar geen gras groeit, op balkons, kinderspeelplaatsen of in plaats van bestrating. Dat laatste levert bovendien milieuvoordelen op, omdat goed kunstgras net zo waterdoorlatend is als echt gras. Bij tegels kan het water moeilijk weg: dat zorgt voor ontwateringsproblemen.

Maar kunstgras kun je zeker niet recyclen?

Jawel. Bedrijven als Vink Recycling verwerken kunstgrasmatten tot drainagefilters of vuilnisbakken.

Rubberkorrels op een kunstgrasveld. Beeld ANP
Rubberkorrels op een kunstgrasveld.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden