Goed doel weer in trek: magere jaren na crisis voorbij

Donateurs trekken weer de portemonnee. Na enkele magere jaren door de crisis kregen de goede doelen vorig jaar 3,6 procent meer binnen aan giften en bijdragen dan een jaar eerder. Het is dat de nalatenschappen een dip kenden, anders was de geefgroei nog groter geweest.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de opbrengsten van de eigen fondsenwerving van veertig grote goede doelen. Koploper is sinds jaar en dag KWF Kankerbestrijding, dat vorig jaar 116,9 miljoen euro wist op te halen, ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. Daarvan kwam 44 miljoen euro uit nalatenschappen.

Het Rode Kruis naderde Artsen zonder Grenzen tot op zes ton als nummer twee. Beide organisaties kregen ruim 51 miljoen euro binnen. Voor het Rode Kruis was dat een kwart meer dan een jaar eerder, voor Artsen zonder Grenzen een fractie minder. Het Rode Kruis dankt de groeiende inkomsten naar eigen zeggen onder meer aan de vluchtelingencrisis. De topvijf wordt gecompleteerd door Unicef en de Hartstichting.

Affaires

In totaal kwam er vorig jaar bij de veertig grootste goede doelen 829 miljoen euro binnen aan eigen fondsenwerving, tegen 800 miljoen een jaar eerder. Nederlanders doneren over het algemeen trouw, tenzij het crisis is. Vorig jaar, toen het economische herstel al gaande was, stagneerden de donaties nog.

Volgens hoogleraar filantropie René Bekkers (VU) ligt de verklaring in de woningmarkt. 'Het totaalbedrag aan giften aan grote goede doelen vertoont een sterk verband met de huizenprijzen, soms met enige vertraging. Met het aantrekken van de huizenmarkt nemen de giften weer toe', stelt de hoogleraar. Volgens Bekkers steeg het vertrouwen in goede doelen eind vorig jaar ook weer wat , nadat het lange tijd negatief was geweest. Als de branche erin slaagt dat vertrouwen uit te bouwen, kan het geefgedrag verder toenemen, denkt hij.

Bij 27 goede doelen stegen de inkomsten vorig jaar, bij 13 fondsen kwam er minder binnen. Daarbij gaat het onder meer om Greenpeace, dat 8 procent minder ontving, nota bene in het jaar dat in het teken stond van het klimaat. Greenpeace raakte in de zomer van 2014 in opspraak omdat een directeur al twee jaar lang met het (vervuilende) vliegtuig van zijn woonplaats Luxemburg naar zijn werk in Amsterdam bleek te gaan. Affaires kunnen een goed doel hard raken. De vliegende directeur kostte de milieuclub direct na het bekend worden van het schandaal al honderden donateurs.

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
null Beeld
Beeld

'Gouden eeuw'

Greenpeace erkent dat de gedaalde inkomsten van vorig jaar te maken hebben met 'negatieve publiciteit', naast tegenvallende baten van beleggingen. Het lopende jaar ziet er 'gelukkig een stuk beter' uit, zegt de organisatie, onder meer met dank aan alle aandacht voor het klimaat.

De grootste daler was de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, die in 2014 een topjaar beleefde door drie grote erfenissen van in totaal 19 miljoen euro. Vorig jaar vielen de inkomsten terug naar een 'normale' 10 miljoen euro.

Nalatenschappen kunnen dus tot grote schommelingen leiden, maar in het algemeen ziet de toekomst er op dit punt zonnig uit, zegt hoogleraar Bekkers. Doordat de huidige generatie ouderen de rijkste ooit is, breekt er een 'gouden eeuw' aan voor de goede doelen, voorspelde hij eerder. Daarbij zouden de inkomsten uit erfenissen kunnen oplopen tot een miljard euro per jaar. Vorig jaar kwam er aan nalatenschappen bij de veertig onderzochte goede doelen 171 miljoen euro binnen, 4 procent minder dan een jaar eerder.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Jeroen Hendriks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden