Giftige abrikozenpitten, verkocht als 'superfood', niet meer te koop in Nederland

In Nederlandse winkels zijn sinds deze week geen abrikozenpitten meer te krijgen. De pitten, die als zogenoemd 'superfood' in zakjes werden verkocht, kunnen levensgevaarlijk zijn als iemand een groot aantal achter elkaar opeet.

Rens Blom
Abrikozenpitten. Beeld Colourbox
Abrikozenpitten.Beeld Colourbox

In december overleed een oudere man bijna na het eten van een half zakje abrikozenpitten, waarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek begon naar de veiligheid van dit voedsel. Vier onderzochte fabrikanten haalden hun abrikozenpitten uit de handel. Andere producenten volgden vrijwillig.

Kleine hoeveelheid is al gevaarlijk

Abrikozenpitten bevatten relatief veel amygdaline, een stof die in de darmen wordt omgezet in blauwzuur (waterstofcyanide). Blauwzuur is een levensgevaarlijk gif, dat ademhalingsproblemen veroorzaakt en al in kleine doses dodelijk is. De afgelopen weken heeft de NVWA op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid het amygdalinegehalte van abrikozenpitten van de merken Erica, Jacob Hooy, Superfoods en G&W Gezondheidswinkel onderzocht. Al die pitten bleken een te hoge concentratie amygdaline bevatten.

Een kleine hoeveelheid abrikozenpitten kan al schadelijk zijn voor de gezondheid, bleek twee jaar geleden uit een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Voor volwassenen is het eten van drie kleinere pitten al gevaarlijk, terwijl bij kleine kinderen één pitje al klachten kan veroorzaken. De EFSA waarschuwde voor de gezondheidsrisico's, net als de NVWA dat al tien jaar doet. Toch bleven de zakjes, die over het algemeen meer dan twintig pitten bevatten, gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Daar zijn ze inmiddels dus niet meer te vinden. 'Voor zover wij weten worden er nu geen abrikozenpitten meer verkocht in Nederland', licht een woordvoerder van de NVWA toe. 'We hebben het onderzoek naar gevaarlijke pitten afgerond en fabrikanten die in Nederland weer abrikozenpitten op de markt willen brengen, moeten eerst aantonen dat hun pitten veilig zijn.'

3 pitten

3 pitten hoeft een volwassene maar te eten om ziek te worden. Voor kinderen is het eten van één pit al gevaarlijk.

Onverantwoord

Het Voedingscentrum is blij dat de abrikozenpitten uit de handel genomen zijn, zegt een woordvoerder. 'Mensen kunnen er flink ziek van worden.' Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de universiteit Utrecht bevestigt dat en snapt daarom niet waarom de zakjes abrikozenpitten jarenlang breed verkrijgbaar waren. 'Ik vind het onverantwoord. Die pitten hadden allang uit de winkels gehaald moeten worden.'

Het eten van zogenoemde wilde abrikozenpitten helpt volgens voorstanders tegen tal van gezondheidsproblemen. Zo zouden de pitten onder meer kanker kunnen genezen. Wetenschappers hebben daar nooit bewijs voor gevonden, maar wel voor het gevaar van een te hoge concentratie amygdaline in abrikozenpitten.

De pitten van pruimen, peren en appels bevatten ook amygdaline, maar volgens hoogleraar van den Berg 'zijn de concentraties daarin zo laag dat je waanzinnig veel pitten moet eten voordat het gelijk staat aan één abrikozenpit'. Het eten van bijvoorbeeld een pruimenpit kan volgens hem daarom geen kwaad.

Amygdaline

Abrikozenpitten bevatten amygdaline, dat in de darmen wordt omgezet in het giftige blauwzuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden