Gezin is 144 euro meer kwijt aan energie

De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden valt dit jaar 144 euro hoger uit dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde, op basis van de energietarieven in juli....

Het gaat om een tariefstijging van 8,3 procent, meldt het CBS. Een gemiddeld gezin is nu jaarlijks 1.869 euro kwijt aan gas en licht, bij een gemiddeld verbruik van 1.576 kubieke meter gas en 3.618 kWh elektriciteit. De hogere kosten worden vooral veroorzaakt door een flinke stijging van de gasprijzen. Die houden gelijke tred met de olieprijzen, die het afgelopen half jaar sterk stegen. Omdat gas een alternatief is voor olie, is het overheidsbeleid erop gericht de prijsverschillen tussen beide brandstoffen niet te veel te laten schommelen, aldus het CBS.

Begin dit jaar kwam de prijs van een vat olie voor het eerst boven de 100 dollar uit, en in juni werd een piek van 147 dollar bereikt. Inmiddels is de olieprijs gezakt tot 116 dollar per vat.

Dat juist in juli de stijging van de energieprijzen zo sterk was, komt doordat de leveranciers hun prijzen eens per half jaar wijzigen. Schommelingen in de olieprijs worden daardoor vertraagd doorberekend. In de nieuwe tarieven is rekening gehouden met de stijging van de olieprijs tussen november en mei. In juni braken die prijzen nieuwe records, maar dat zal pas bij de tariefswijziging van 1 januari worden doorberekend.

Het CBS laat weten dat een stijging van de energiekosten met 8,3 procent niet uitzonderlijk is. Zo stegen de prijzen in 2005 bijvoorbeeld met 14,8 procent – ook toen was dat een gevolg van de stijgende olieprijzen.

Vorige week meldde het CBS dat de inflatie vorige maand een record van 3,2 procent bereikte. Dat wordt met name veroorzaakt door hogere energieprijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden