Gevoelige tik voor ABN Amro

Met nog maar twee dagen te gaan tot de beursgang heeft ABN Amro een gevoelige tik op de vingers gekregen van de rechter. Die heeft een door de bank verstrekte 'renteswap' vernietigd, omdat de vastgoedondernemer in kwestie het complexe financiële product nooit afgenomen zou hebben als die de precieze voorwaarden hiervan had begrepen.

Beeld ANP

Volgens claimorganisatie MKB Claim kunnen de gevolgen van deze uitspraak 'enorm' zijn, voor ABN Amro en voor de andere banken, die ook volop renteswaps hebben verkocht.

Het gaat om een uitspraak die het gerechtshof in Amsterdam dinsdag deed. De ondernemer dacht dat bij de renteswap een vaste rente hoorde, maar in de praktijk kon ABN Amro ook opslagen in rekening brengen. Het gaat nog om een tussenvonnis, maar het hof heeft al wel aangegeven dat het door de ondernemer gevorderde bedrag van ruim 2 miljoen euro toewijsbaar is. Bank en ondernemer krijgen de gelegenheid om een regeling overeen te komen.

Volgens MKB-Claim is het voor het eerst dat een dergelijke vorm van dwaling wordt toegewezen. De claimorganisatie meent dat het arrest enorme consequenties kan hebben. 'Want alle renteswaps van alle banken vallen in potentie onder dit arrest. Zij kunnen op deze grond allemaal worden vernietigd', meldt MKB-Claim, die optreedt namens gedupeerde ondernemers die zich hebben aangesloten. Het ligt volgens de organisatie dan ook voor de hand dat banken ook in andere gevallen met hogere vergoedingen over de brug moeten gaan komen dan tot nu toe het geval was.

Renteswaps

Renteswaps zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak worden gebruikt om de risico's van een stijging van de rente af te dekken. Banken hebben bij het verstrekken van deze producten in het verleden vaak een te gunstig beeld gegeven van de risico's. Sommige bedrijven komen hierdoor in de problemen. In het tussenvonnis van dinsdag ging om de financiering van aankoop van een zorgboerderij, die omgebouwd zou worden tot een opvanghuis voor kinderen. De ondernemer dacht met de aankoop van een renteswap erbij verzekerd te zijn van een vaste rente. In de praktijk kon ABN Amro een opslag op die rente berekenen.

Vorige week, bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers, bleek al dat ABN Amro eerder dit jaar twee keer is beboet door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de financiële toezichthouder. De AFM legde boetes op van 750 duizend euro en 2 miljoen euro vanwege het onvoldoende bijhouden van gegevens over de aan het midden- en kleinbedrijf verkochte renteswaps, en omdat de risico's onvoldoende duidelijk zouden zijn gemaakt. ABN Amro liet dinsdag weten de conclusies van het hof te bestuderen. Verder onthoudt de bank zich van commentaar.

ABN Amro is niet de enige bank die ondernemers renteswaps verkocht en daar problemen mee krijgt. Afgelopen zomer moest de Rabobank een zakelijke klant ongeveer 1 miljoen euro terugbetalen voor een achteraf nutteloze renteswap. 'Het net rond de banken lijkt zich steeds meer te sluiten', zei de advocaat van de ondernemer destijds tegen RTL Z. ING verloor eerder bij de Amsterdamse rechtbank al twee zaken van gedupeerde ondernemers. Ook Deutsche Bank wordt genoemd rond de renteswaps.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden