De KwestiePeter de Waard

Geven Roemenen zoveel meer om milieu dan Nederlanders?

Van alle Europeanen vindt maar liefst driekwart de bescherming van het ­milieu belangrijker dan economische groei. Dat is een ­opvallend hoog percentage. Maar terwijl in een land als Roemenië 83 procent van de bevolking het milieu belangrijker vindt dan economische groei, ligt dat percentage in Nederland slechts op 53 procent. Het is bizar dat milieu onder de Europeanen het laagst scoort in het land dat bij de opwarming van de aarde als eerste onder water zal komen te staan.

Deze cijfers komen uit een enquête van ING onder 7.500 Europeanen. Zij kregen de vraag voorgelegd of ze het eens waren met de stelling: ‘De bescherming van het milieu moet nu prioriteit krijgen, ook als dat leidt tot minder economische groei.’ Naar de reden dat Nederlanders het minst vaak ‘eens’ zeiden, is het gissen.

Misschien klinkt de stelling in het Roemeens minder boud. Mogelijk geven Roemenen eerder een sociaal wenselijk antwoord, terwijl de ­Nederlanders met hun directheid de ING-enquêteurs keihard hun ­mening inpeperen. Het kan ook dat ING zijn panel heeft beperkt tot de ledenlijst van Forum voor Democratie, die inmiddels de grootste in de Nederlandse politiek is. Aan de stelling zelf kan het niet liggen, want in de toelichting staat onomwonden dat het opgeven van groei betekent: minder vlees eten, minder kleren kopen, minder reizen of extra belasting betalen om CO2-uitstoot te compenseren.

Verontrustender dan de uitslag van de enquête is dat Nederland ook in de praktijk achterloopt. De Neder­landse energie is de minst duurzame van alle EU-landen, blijkt uit de vorige week gepresenteerde cijfers van Eurostat. In 2018 kwam in Nederland 7,4 procent van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen. In Roemenië – toch een land met oliebronnen – is dat 25 procent. ­

Het kan ook niet zo zijn dat ­Nederlanders slimmer zijn dan de rest en als enigen beseffen dat economische groei en duurzaamheid juist hand in hand kunnen gaan in een circulaire economie, zoals sommige professoren stellen.

Het zou veel logischer zijn als ­Nederlanders zich het meest om het milieu bekommeren. Zij kunnen zich die luxe het best permitteren. Met een bbp van 59.105 euro per inwoner in 2019 is de Nederlander gemiddeld twee keer zo rijk als de Roemeen (die 27.753 euro haalt, nog minder dan de Griek of de Rus). Juist de Roemenen hebben qua welvaart een flinke inhaalslag te maken.

Opvallend is dat ook de Spanjaarden (80 procent), Italianen (77 procent) en Fransen (76 procent) eerder bereid zijn groei op te geven voor een schonere aarde. Ook Duitsland en België scoren hoger. Het Verenigd Koninkrijk – vanaf morgen ­eigenlijk geen Europees land meer – staat met 71 procent in de middenmoot.

Als er één land vanwege duurzaamheid voor straf uit de EU moet, is dat Nederland. Maar de kooplieden van Europa blijven er lekker in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden