Gevecht om Alpinvest door pensioenfondsen

De Nationale Investeringsbank (NIB) komt met een tegenbod op investeringsmaatschappij Alpinvest. De NIB is sinds vorig jaar in eigendom van de pensioenfondsen ABP en PGGM....

Alpinvest is een Amsterdams beursfonds dat vooral investeert in Europese niet-beursgenoteerde ondernemingen met 'een hoog groeipotentieel'. De koop van de venture-capitalist past, net als de overname van de NIB, in het nieuwe, gedurfdere beleggingsbeleid van de pensioenfondsen.

Branchegenoot Gimv wil Alpinvest graag overnemen, maar de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en grootaandeelhouder PGGM vinden het bod te laag. Gimv lijkt vooralsnog niet van zins het eerdere bod te verhogen.

PGGM zit Gimv de laatste tijd behoorlijk dwars door steeds meer aandelen Alpinvest op te kopen. PGGM heeft al ruim 26 procent van de aandelen in handen. Een woordvoerder van PGGM bevestigt dat zijn pensioenfonds de afgelopen dagen stukken bij heeft gekocht. Veel wil hij er niet over zeggen, behalve dat 'het bod van Gimv te laag is, maar dat hebben we op de aandeelhoudersvergadering al gezegd'.

Gimv lijkt zich bij het hogere bod van de NIB neer te leggen. De minister van economische zaken van Vlaanderen heeft donderdag gezegd dat een hoger bod er niet inzit. Vlaanderen is voor 70 procent eigenaar van Gimv. Ook financieel-directeur Marc Vercruysse van Gimv liet vrijdag doorschemeren dat een hogere prijs er niet inzit.

Opvallend is dat de koers van Alpinvest de afgelopen dagen weinig leven vertoonde. Alpinvest sloot donderdag iets lager op 20,65 euro, terwijl Gimv eind november zei 20,87 euro voor een aandeel over te hebben. Vrijdag kon er niet worden gehandeld in Alpinvest. De commissaris voor de notering van de Amsterdamse beurs onderbrak de handel tot maandag in verband met te verwachten berichten. Gimv zei eerder op de dag dat Alpinvest gebeld had dat er een tegenbod was.

De NIB werd in 1945 opgericht als de Herstelbank voor Nederland. Na het RSV-debacle werd de NIB een gewone bank, die het accent bleef leggen op de kredietverlening. De overname van de NIB ging vorig jaar gepaard met grote heibel. Grootaandeelhouder ING vond de aanvankelijk geboden prijs veel te laag. Uiteindelijk verhoogden de pensioenfondsen de overnamesom met 9 procent, zodat de NIB voor 4,5 miljard gulden in hun handen kon overgaan. Critici vonden dat een veel te hoge som voor een bank met 550 medewerkers. Na de overname stapte de ene na de andere bestuurder van de NIB op.

De overname van de NIB past, net als die van Alpinvest, in het veranderde beleid van de pensioenfondsen. Vroeger belegden zij het leeuwendeel van hun vermogen in veilige obligaties. Nu kiezen ze meer en meer voor andere beleggingsvormen zoals beursgenoteerde aandelen en hypotheekportefeuilles.

De pensioenfondsen ABP en PGGM missen de expertise om daarvoor de hoogste renderende bestemming te vinden. Zij denken dat die kennis wel bij de NIB en Alpinvest aanwezig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden