Gevaarlijke stof ontsnapt uit fabriek Shell Pernis, geen gevaar omwonenden

Bij een lekkage aan de fabriek van Shell Pernis is maandagavond fluorwaterstof ontsnapt. Zaterdagavond was er al brand bij een hoogspanningsstation van Shell Pernis.

Medewerkers van Shell en de brandweer aan het werk bij de fabriek. Beeld anp
Medewerkers van Shell en de brandweer aan het werk bij de fabriek.Beeld anp

Personeel van de oliemaatschappij heeft samen met de hulpdiensten, na identificatie van het probleem, het lek gedicht, aldus een woordvoerder. De brandweer is nog wel aanwezig.

Fluorwaterstof heeft een zure geur en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk. Bij de DCMR Milieudienst Rijnmond zijn 29 klachten binnengekomen over stank, vooral uit Hoogvliet. De vrijgekomen 'wolk' is neergeslagen met waterstralen, om te voorkomen dat het gas zich kon verspreiden, aldus de veiligheidsregio. Er zijn geen gevaarlijke concentraties gemeten.

Door de lekkage werden de aangrenzende Vondelingenweg en de afrit Hoogvliet (A15) richting Shell en de Botlekbrug tijdelijk gesloten. Ook het treinverkeer in de omgeving werd stilgelegd.


Zwavelgeur

De stof kwam maandagavond met het spoelen van de leidingen vrij. Het is nog niet bekend of de lekkage te maken heeft met de brand bij Shell zaterdagavond. Toen ontstond brand in een schakelstation op het Shell Pernis-terrein. 'Wij betreuren het dat we opnieuw voor overlast en onrust hebben gezorgd in de omgeving van onze raffinaderij', aldus een woordvoerder.

Milieudienst DCMR liet weten dat er zaterdagavond een explosie was, waardoor de stroom uitviel en de fabrieken op het terrein werden stilgelegd. Die moesten daarom gassen afvoeren, waardoor vlammen en rook te zien waren en het leek alsof de fabriek in brand stond. Dit 'affakkelen' leverde voor omwonenden stankoverlast op; een olieachtige zwavelgeur hing in de lucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden