Getronics trekt omruilbod aan obligatiehouders in

Getronics heeft donderdagavond zijn bod aan obligatiehouders ingetrokken. Het plan om de schulden van de automatiseerder in te wisselen voor geld en aandelen is daarmee definitief van de baan....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

De twijfels over het functioneren van de ex-top van Getronics zijn intussen toegenomen, nu het oude management vorige maand blijkt te hebben ontdekt dat het IT-bedrijf 100 miljoen euro meer in kas had dan gedacht. Voorts werd in januari een persbericht over de verwachte winst gepubliceerd, terwijl accountants daarover grote bedenkingen hadden.

Dit bleek tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering die de automatiseerder donderdag hield in Amsterdam. In de zaal ontstond grote beroering toen president-commissaris Meindert Ververs van Getronics verklaarde dat 'ergens in februari' bleek dat 'er 100 miljoen meer in kas zat dan ons aanvankelijk was verteld'.

Toen had Getronics al het omstreden, nu afgeblazen, schuldsaneringsplan opgesteld, waarbij werd gemeld dat het voortbestaan van het bedrijf zelfs op het spel stond. De leiding van Getronics was toen nog in handen van Peter van Voorst en Jan Docter.

Een maand eerder hadden zij een persbericht verzonden, waarin stond dat de operationele winst zou uitkomen op 126 miljoen euro, ruim een kwart meer dan eerder voorspeld. Ververs: 'Dit bericht is buiten medeweten van de commissarissen verstuurd, terwijl de accountants er grote bedenkingen bij hadden.' Het winstcijfer werd daarom, kort daarna, bijgesteld tot 106 miljoen euro.

Ververs benadrukte dat Van Voorst en Docter 'niet opzettelijk' met onjuiste informatie kwamen. 'Ze handelden naar eer en geweten.' Niettemin werd het tweetal op 24 februari weggestuurd.

Bij die maatregel speelde volgens Ververs ook mee dat zich geïnteresseerden hadden gemeld als koper voor onderdelen van Getronics. 'Wij hadden het gevoel dat dit niet adequaat is opgepakt. Ik werd er onrustig van.'

Peter Paul de Vries van beleggersvereniging VEB spreekt van 'schokkende nieuwe informatie'. De VEB stuurt, evenals enkele andere partijen, bij het Amsterdamse gerechtshof aan op een enquête wegens mogelijk wanbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden