Getronics schrapt 1200 banen

Getronics schrapt tussen de duizend en 1200 banen. De automatiseerder zet het mes in de personeelssterkte om de kosten terug te dringen. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt....

Getronics heeft circa 25.000 werknemers in dienst.

De ontslagen zullen vooral in Italie vallen. De Italiaanse activiteiten zijn het zorgenkindje van Getronics. De automatiseerder zet tien onderdelen die slecht presteren stop. Daaronder vallen enkele deelnemingen in gezamenlijke bedrijven. Ook sluit Getronics twintig kantoren die het overtollig noemt. De woordvoerder kon maandag niet toelichten welke divisies en kantoren het betreft.

De maatregelen zullen 50 miljoen a 60 miljoen euro kosten. De extra reorganisatie is nodig om het beoogde jaarresultaat te kunnen behalen, aldus de automatiseerder. Getronics streeft dit jaar naar een winst voor rente, belasting en afschrijving van goodwill van 69 miljoen a 89 miljoen euro. Het bedrijf wilde niet zeggen hoeveel de ingreep zal opleveren.

Getronics moet geld vinden om zijn schulden af te lossen. Het heeft twee grote obligatieleningen uitstaan die het de komende jaren moet terugbetalen. Het gaat om leningen van 569 miljoen euro.

De forse schuldenlast is een erfenis van de overname van Wang Global in 1999. Getronics betaalde destijds 1,8 miljard euro voor de onderneming. De overname werd voor een belangrijk deel gefinancierd met obligatieleningen.

De aflossing van die leningen heeft de afgelopen maanden tot veel ophef geleid. Het oude bestuur wilde dat de obligatiehouders hun schuld zouden inruilen voor aandelen, contanten en nieuwe schuldpapieren.

Zowel aandeelhouders als obligatiehouders waren niet enthousiast. Dat plan kostte de kop van de bestuurders P. van Voorst en J. Docter. Hun plaats werd ingenomen door K. Wagenaar en A. Ruckert. Het nieuwe bestuur denkt dat het niet nodig is het saneringsplan door te voeren. De schuld kan worden afgelost uit de kasstroom en door dochterbedrijven te verkopen. Het geld dat Getronics al opzij heeft gezet voor de aflossing zal niet worden aangesproken om de nieuwe reorganisatie te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden