‘Getronics prooi voor overname’

Twintig Nederlandse bedrijven, waaronder de automatiseerder Getronics en de internetbank Binck, staan op de nominatie overgenomen te worden door opkoopfondsen....

Van onze verslaggever

Berenschot maakt in het onderzoek een onderscheid tussen zogenoemde snoeibedrijven en groeibedrijven. Bedrijven in de eerste categorie zijn aantrekkelijke overnamekandidaten omdat de kosten door saneringen omlaag kunnen; of omdat de waarde van het bedrijf door opsplitsing kan worden opgevoerd. Op die lijst van vijftien bedrijven prijken naast Getronics ook de supermarktconcerns Laurus en Ahold en het chemiebedrijf DSM.

De beduidend kortere lijst van groeibedrijven (vijf in totaal) wordt aangevoerd door de internetbroker Binck. Deze bedrijven zijn aantrekkelijk omdat ze veel groeipotentieel hebben, bijvoorbeeld doordat ze, zoals bij Binck, vooralsnog alleen op de Nederlandse markt actief zijn.

Voor overname van beide typen bedrijven zijn de kassen van vooral buitenlandse opkoopfondsen zoals KKR en Centaurus goed gevuld.

Volgens Berenschot hebben sommige bedrijven het aan zichzelf te wijten als ze worden overgenomen. ‘Ondernemingen die het doelwit worden van durfkapitalisten, zijn ondergewaardeerd, hebben een groot onbenut groeipotentieel, omvangrijke liquide middelen, een onsamenhangend activiteitenpakket of onvoldoende rendement’, zegt Berenschot-consultant Hendrik Jan Kaal. Door een betere strategie zouden de bedrijven een overname kunnen afwenden.

Een woordvoerster van Getronics wil niet inhoudelijk reageren op het rapport. ‘Maar wij zijn blij met de erkenning van het bedrijf door de onderzoekers.’

‘Wij houden geen rekening met een overname’, zegt een woordvoerster van Binck. ‘We hebben geen beschermingsconstructies opgeworpen.’ Over Binck doen wel vaker geruchten de ronde dat een grote financiële instelling als ABN Amro of Fortis zijn oog op de internetbroker heeft laten vallen. ‘Maar wij zijn heel goed in staat op eigen kracht te groeien’, aldus de woordvoerster.

Berenschot keek bij het opstellen van de lijst naar achttien criteria, waaronder de winstgevendheid van het bedrijf, de beurswaarde, de groeimogelijkheden en de kwaliteit van het management. Het onderzoek verschijnt deze week in het weekblad Elsevier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden