Getronics profiteert van Cap Gemini-bod

Automatiseerder Cap Gemini stal de show op het Damrak na het bod van zijn Franse moederbedrijf. Het aandeel sloot 11,30 euro hoger op 58,80, een plus van bijna 25 procent....

Van onze verslaggever

In het kielzog dikte Getronics 95 eurocent aan op 37,60, omdat Cap Gemini-beleggers een nieuwe IT-bestemming zoeken voor hun koerswinst.

Dat gebeurde echter allemaal op de Midkap-markt voor middelgrote bedrijven. Onder de 25 grootste AEX-fondsen was het aanmerkelijk rustiger. De hele dag koersten die op verlies, totdat de Amerikaanse inflatiecijfers binnenkwamen. Die bleken aanmerkelijk lager dan verwacht. Van opluchting maakte de markt een sprongetje, waardoor de dag toch in goede stemming werd afgesloten met een winst van 5,30 punten (0,9 procent) op 570,73.

De AEX-index kruipt inmiddels alweer dicht tegen de weerstandslijn van 580 punten aan, die twee keer eerder dit jaar een onneembare hindernis bleek.

Een aantal financiële waarden deed het goed, zoals ABN Amro en ING, maar Aegon kon niet herstellen en blijft zwak.

Opmerkelijk sterk was Philips dat opnieuw 1,40 euro won op een hoogtepunt van 90,90 euro. 'De hele technologiesector ligt ijzersterk', aldus een handelaar. 'Softwarebedrijf Oracle kwam met geweldige kwartaalcijfers en Internet-fondsen gingen compleet door het dak.' Bovendien kon Philips profiteren van zijn 25 procentsbelang in het halfgeleiderfonds ASM Lithography, dat wederom 60 eurocent hoger sloot op 53,55.

Onder de technologiebedrijven ging ook Baan verder omhoog met 35 cent naar 14,95 euro. Op 15 maart stond het nog op een schamele 6,15.

Het nieuwe telecomfonds Libertel stelde beleggers teleur met een verlies van 5 procent op 19,95, nadat de begeleidende bank ING kennelijk zijn hand onder het aandeel weghaalde. 'Dinsdag heeft ING de koers wel gesteund, woensdag vonden ze het kennelijk genoeg. Misschien is het bedrijf toch te duur naar de beurs gebracht', zei een handelaar.

In een verder dunne markt profiteerden lokale fondsen als Tulip, Begemann en Helvoet. 'Die gaan lopen in een lege markt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden