Getronics in neerwaartse spiraal

Het vertrouwen van de financiële wereld in Getronics verdampt razendsnel. Woensdag verloor het aandeel van de derde automatiseerder van Europa weer 16,7 procent van zijn waarde....

Beleggers hebben grote twijfels over de financiële gezondheid van Getronics. Gisteren werd bekend dat het bedrijf zijn zware schuldenlast alleen kan saneren als een grote meerderheid van de houders van obligaties instemt met een regeling die Getronics heeft voorgesteld. Bij de presentatie van de regeling, begin januari, deed het bedrijf het nog voorkomen alsof 57,5 procent van de obligatiehouders in moest stemmen om de financiën op orde te krijgen.

De kern van het probleem voor Getronics vormen twee converteerbare obligaties, leningen die naar keuze van de obligatiehouder kunnen worden afgelost in contanten of in aandelen. Getronics moet de leningen in 2004 en 2005 afbetalen. Gezien de extreem lage koers van het aandeel zullen de obligatiehouders voor een betaling in contanten kiezen. Dat betekent dat als er niets verandert, Getronics volgend jaar 200 miljoen euro moet afbetalen, en in 2005 nog eens 369 miljoen. Dat zou een zeer zware wissel op de financiën trekken.

Begin januari deed Getronics zijn obligatiehouders het voorstel om de twee converteerbare obligaties om te ruilen tegen een cocktail van contanten, aandelen, en nieuwe obligaties. Als 57,5 procent van de obligatiehouders zijn stukken om zou willen ruilen, zou het schuldenprobleem voor Getronics zijn opgelost, zo liet het bedrijf weten. Een bankensyndicaat, waaronder ABN Amro en ING, zou Getronics dan een kredietlijn van 200 miljoen euro verstrekken, waarvan 75 miljoen kon worden gebruikt om het contante deel van het bod te betalen.

Woensdag bleek uit opmerkingen van financieel directeur Jan Docter dat zich veel meer obligatiehouders voor de regeling moeten melden, wil Getronics uit de zorgen raken. Het aandeel werd hard afgestraft vanwege deze onverwachte mededeling.

'Het is de vraag wat de houders van de 2004-obligaties gaan doen', zegt analist Frank Hermelink van Kempen en Co. 'De 2005-obligaties worden wel omgeruild, het risico voor de houders van die stukken is anders te groot. Maar voor de eigenaren van de 2004-stukken kan het beter zijn om niet aan te melden. Van de andere kant, als geen van de 2004-obligaties worden aangemeld, kan Getronics zijn schulden niet ver genoeg aflossen, en blijven de problemen voor het bedrijf bestaan. Een klassiek prisoner's dilemma.'

Voorlopig heeft Getronics nog geen acute financiële problemen, stelt Hermelink. 'Maar steeds meer klanten willen van het bedrijf weten wanneer de situatie wordt opgelost. Getronics sluit veel automatiseringscontracten voor meerdere jaren, en klanten willen zeker weten dat het bedrijf over vijf jaar nog wel bestaat. Anders lopen ze gewoon over naar IBM.'

De leiding van het bedrijf, waar nog ruim 25 duizend mensen werken, is de laatste weken meer tijd kwijt met de financiële perikelen dan met de daadwerkelijke bedrijfsvoering, zegt Hermelink. 'Dat is natuurlijk niet goed. Toevallig worden er dezer dagen juist veel grote tenders gehouden, inschrijvingen voor nieuwe contracten. Eigenlijk zou het management zich daar natuurlijk mee bezig moeten houden.'

Beleggers voelen zich bekocht door Getronics. De Vereniging van Effectenbezitters zette eerder al vraagtekens bij de rol van ABN Amro en ING. Frans Faas, die namens een groep obligatiehouders optreedt, vindt dat Getronics de obligatiehouders 'het mes op de keel zet'. 'De problemen blijken veel groter dan Getronics eerst wilde doen geloven', aldus Faas. Op 27 januari komen de obligatiehouders bijeen om het bod te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden