Getronics dempt schuld via emissie

Getronics heeft donderdag tijdens een bliksemactie voor ruim 200 miljoen euro aan nieuwe aandelen verkocht aan institutionele beleggers. Met de opbrengst wil de automatiseerder een dure obligatielening vervroegd aflossen....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Het bedrijf kondigde gisterochtend aan maximaal honderd miljoen aandelen te willen verkopen aan grote beleggers. Enkele uren later waren de eerste 87 miljoen stukken verkocht à 2,40 euro. De vraag lag bijna driemaal hoger. De emissie vindt plaats onder voorwaarde van goedkeuring door de aandeelhouders. Zij moeten 27 februari stemmen over de uitgifte.

De circa 240 miljoen euro aan bruto-opbrengst - de provisie voor de banken moet hier nog van af - wil Getronics gebruiken om een obligatielening van 250 miljoen euro af te lossen. Deze lening, die loopt tot 2008, is peperduur: de rente is 13 procent ofwel zo'n dertig miljoen euro per jaar.

'Dat geld kunnen we beter op de bank zetten', aldus Getronics-topman Klaas Wagenaar tijdens een toelichting, gegeven in het nieuwe hoofdkwartier in de Amsterdamse Rembrandttoren. De lening was zó duur, dat Getronics' winst per aandeel volgens Wagenaar zelfs iets zal stijgen, ondanks de verwatering doordat het aandelenkapitaal met 24 procent toeneemt.

Niet ondenkbaar is dat de emissie voortijdig is uitgelekt. De koers van Getronics is sinds medio vorige maand met tientallen procenten gestegen. Twee weken geleden wisten beurshandelaren al te melden dat Getronics nieuwe aandelen ging uitgeven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil geen commentaar geven, maar zegt 'alle signalen uit de markt op te pikken'.

Getronics had desgewenst de obligatielening ook uit de kas kunnen betalen. Het bedrijf bezat eind december 420 miljoen euro aan liquide middelen. Daartegenover stond 430 miljoen euro aan schulden. De automatiseerder zegt niet te denken aan overnames. Tegelijkertijd meldde Wagenaar evenwel dat Getronics graag een sterkere positie zou bekleden op de Engelse en Franse markt.

De omzet van het bedrijf, waar 22 duizend mensen werken, zal dit jaar ongeveer gelijk zijn aan die over 2003. Toen daalde de omzet met 16 procent tot 2,6 miljard euro. In het vierde kwartaal daalde de omzet volgens voorlopige cijfers met 14 procent tot 709 miljoen euro, bij een operationele winst van 37 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden