Gesplitste aandelen: wonderbaarlijke vermenigvuldiging

De beurskoersen stijgen onverminderd door. Een groeiend aantal fondsen heeft dan ook besloten het ogenschijnlijk dure aandeel te splitsen in kleinere coupures....

Feitelijk maakte de splitsing de bestaande aandeelhouders weinig uit. Voor één aandeel van bijvoorbeeld 300 gulden krijgen zij tien nieuwe aandelen van 30 gulden. Maar ook het dividend bedraagt nog maar het tiende deel.

Het addertje onder het gras is voor de optiebeleggers. Zij kunnen financieel benadeeld worden door aandelensplitsingen. De provisiekosten die moeten worden betaald bij aan- en verkopen zijn niet, zoals bij aandelenbeleggers, een vast percentage van het bedrag, maar zijn afhankelijk van het aantal te kopen of te verkopen contracten.

Indien de aandelen worden gesplitst, verveelvoudigt ook het aantal contracten. Aandeelhouders ABN Amro kregen onlangs voor één oud aandeel vier nieuwe aandelen. Optiebeleggers in ABN Amro hebben ineens ook vier keer zoveel contracten.

Een voorbeeld. Wie woensdag 7 mei tien calls ABN Amro juli 145 gulden had gekocht, was via de beleggingslijn van dezelfde bank 2462,50 gulden kwijt geweest. De belegging bedroeg 230 gulden per contract. ABN Amro bracht 162,50 gulden aan provisiekosten in rekening.

Indien de transactie op maandag 12 mei was gesloten, hadden de tien contracten hem via de beleggingslijn 3237,50 gulden opgeleverd; een winst van 775 gulden. De optiepremie was opgelopen tot 340 gulden per contract en de belegger was opnieuw 162,50 gulden kwijt geweest aan provisie.

Dinsdag 13 mei werd het aandeel gesplitst, waardoor de tien contracten met een uitoefenprijs van 145 gulden plotseling veertig contracten met een uitoefenprijs van 36,30 gulden werden. Wie donderdag 15 mei deze optiecontracten had verkocht, had aanzienlijk veel meer aan provisie moeten betalen; 335 gulden of ruim twee keer zoveel.

Optiebeleggers hebben nog niet massaal geklaagd, waarschijnlijk omdat dankzij de gunstige koersontwikkeling op de beurs hun optiewinsten snel toenemen. Per saldo worden zij nog dagelijks aanzienlijk rijker. Maar als het beursklimaat plotseling omslaat, komen optiebeleggers van een koude kermis thuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden