Geschil tussen BAM en Bijenkorf nog niet beslecht

De gemiddelde bezoeker van de chicste winkeletage van Nederland zal het vermoedelijk niet opvallen, maar de tussen het glimmende natuursteen op de parterre van de Amsterdamse Bijenkorf zijn nog ruim zeshonderd 'zichtbare en onzichtbare gebreken'. De verbouwing die eind vorig jaar klaar had moeten zijn, is volgens het warenhuis nog 'verre van af'. Terwijl aannemer BAM al drie maanden weigert om die gebreken te verhelpen.

Beeld anp

Het bestuur van de Bijenkorf voelt zich zo 'moedeloos en machteloos' door het conflict met BAM, dat juristen en topmanagers van de twee bedrijven elkaar donderdag troffen bij de Amsterdamse rechtbank. Steevast verontwaardigd nee schuddend wanneer de tegenpartij aan het woord was.

Begin 2015 startte BAM met de 7,5 miljoen euro kostende face lift van de gehele benedenverdieping. Er moesten onder meer nieuwe draaideuren komen en extra ruimte voor 'shop in shops' - de interne winkeltjes, waar met name toeristen uit China en Rusland de afgelopen jaren samendromden om hun uitzet aan te vullen met nieuwe designertasjes en andere peperdure spulletjes.

De klus verliep allesbehalve vlekkeloos, stelt de advocaat van de Bijenkorf. BAM kreeg het aan de stok met onderaannemers en het project liep daardoor allerhande vertraging op. Omdat het bouwbedrijf deadlines niet haalde, moest het de maximale korting geven die er in het contract was opgenomen: 430 duizend euro in totaal.

Sindsdien probeert de aannemer volgens de Bijenkorf amechtig om de tegenvaller weer terug te verdienen. Via 'meerwerk' dat door het warenhuis niet wordt erkend en dus ook niet betaald. Door de bouw te staken, zou de BAM de Bijenkorf het mes op de keel proberen te zetten om alsnog dat geld te krijgen. 'En wij wensen niet onze oren te laten hangen naar een aannemer die misbruik tracht te maken van zijn positie.'

BAM werpt tegen dat het juist de Bijenkorf is die de vertraging veroorzaakt. 'Zij weigeren rekeningen te betalen en wij wachten al maanden op een technische specificatie van het meerwerk.' Daarom heeft BAM een tegenclaim ingediend van negen ton.

Nieuwe draaideuren

'Ik zit met mijn oren te toeteren', zegt de advocaat van de Bijenkorf. 'In het bestek staat precies wat er gebouwd moet worden, dus wat ons betreft is er helemaal geen onduidelijkheid.' Het is volgens haar duidelijk dat er na oplevering nog een pittige strijd zal volgen rondom de vraag wie nou precies welk deel van de rekening zal betalen. 'Maar dat komt pas als het werk af is, we wachten nog steeds op nieuwe draaideuren.'

En dan trapt de raadsvrouw nog eens pijnlijk op de tenen van de aannemer. Zij vraagt zich af waarom het grootste bouwbedrijf van Nederland niet verder kan, zolang het de negen ton niet binnen heeft. 'De enige reden die wij kunnen bedenken is dat BAM verlegen zit om liquide middelen.' En aan een bedrijf met een wankele solvabiliteit wil de Bijenkorf al helemaal geen 'onterechte facturen' betalen.

De rechter ziet het allemaal bedrukt aan. De zaak is veel te ingewikkeld voor een kort geding, vindt ze. En een bodemprocedure kan jaren duren, terwijl de klus juist snel af moet. Maar ze ziet ook dat lastig zal zijn om er samen uit te komen, 'uw onderlinge relatie is duidelijk erg slecht'. Dus stuurt de rechter erop aan dat de twee partijen een mediator in de arm nemen. BAM wil dat wel, de Bijenkof neemt het diep zuchtend in overweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden