Voorzitter RvC Philips Jeroen van der Veer (L), CEO Frans van Houten (M) en CFO Abhijit Bhattacharya (R) van Koninklijke Philips NV.
Voorzitter RvC Philips Jeroen van der Veer (L), CEO Frans van Houten (M) en CFO Abhijit Bhattacharya (R) van Koninklijke Philips NV. © ANP

Geruchtenmolen drijft koers Philips omhoog

Het aandeel Philips klom maandag 6 procent in reactie op een onbevestigd bericht uit de Londense City dat de activistische belegger Third Point een grote positie aan het opbouwen is in de Nederlandse onderneming. Dat nieuws, zondag verspreid door de Britse krant The Sunday Times, was gisteren nog niet veel meer dan een gerucht. Toch gold voor veel beleggers: waar rook is, is vuur. Philips was maandag met afstand de sterkste stijger in de AEX: plus 6,4 procent.

In het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kwam Third Point nog niet voor in relatie tot Philips. Dat zou wel moeten als de ruim twintig jaar oude firma uit New York in stilte een miljardenbelang aan het opbouwen is in Philips, zoals The Sunday Times uit anonieme bron optekende. De naam van het bedrijf van de Amerikaanse hedgefondsmanager Dan Loeb moet nu eenmaal opduiken bij de AFM zodra zijn belang in Philips de grens van 3 procent overstijgt.

Maken ze zich op het Philips-hoofdkantoor in Amsterdam al zorgen dat zij in navolging van AkzoNobel mogelijk ook in het schootsveld liggen van een luidruchtige Amerikaanse belegger die er niet voor terugdeinst bestuursvoorzitters aan de schandpaal te nagelen en naar huis te sturen? Een woordvoerder laat weten dat Philips niet reageert op deze en andere vragen. 'Het verhaal in The Sunday Times is speculatief, dus wij geven geen enkel commentaar.'