Geremigreerde gastarbeiders moeten meewerken aan vermogenstoets

2015-07-22 11:48:25 UTRECHT - De zes asielzoekers uit Tibet verlaten de rechtbank van Utrecht. Ze eisen bij de Centrale Raad van Beroep dat ze permanent en onvoorwaardelijk recht krijgen op onderdak, voedsel en kleding. ANP REMKO DE WAAL Beeld Anp

Gijs Herderscheê

DEN HAAG De strenge eisen voor de bijstand gelden ook voor ouderen uit Marokko en Turkije die een aanvulling op hun AOW vragen. Zij moeten meewerken aan controle van hun bezittingen, ook in het land van herkomst.

Dit heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Dat is de hoogste rechter in de sociale zekerheid. Tienduizenden ouderen krijgen naast hun AOW bijstand om hun inkomen op bestaansminimum te krijgen. Het gaat vooral om voormalige ‘gastarbeiders’ uit Turkije en Marokko. Zeven ouderen hadden een zaak tegen de SVB aangespannen om zonder controle van hun bezit in het land van herkomst toch de aanvulling te krijgen.

Wie tussen zijn 15de verjaardag en de dag waarop hij AOW krijgt in Nederland heeft gewoond, krijgt een volledige AOW-uitkering. Maar wie een jaar of meer in het buitenland heeft gewoond, wordt gekort op de AOW. Als pensioen of vermogen is opgebouwd kan dit de inkomensval dempen. Maar wie dat niet heeft, zakt door de armoedegrens die voor inkomens is vastgesteld.

Ouderen die een onvolledige AOW krijgen en geen spaargeld of ander inkomen zoals pensioen hebben, kunnen dan de Aanvullende inkomensvoorziening voor ouderen, kort gezegd de AIO-aanvulling, aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

De SVB controleert of de aanvrager geen andere inkomsten heeft. Het maximale bedrag voor spaargeld is zesduizend euro, net zoals voor de bijstand. Na goedkeuring betaalt de gemeente de aanvullende uitkering.

Nu krijgen 60 duizend mensen zo’n AIO-uitkering.

In de praktijk gaat de uitkering vooral naar voormalige gastarbeiders, die geen aanvullend pensioen hebben opgebouwd. Zij moeten dan hun ‘burgerservicenummer’ uit het land van herkomst opgeven, het CIN-nummer voor Marokko of het TC Kimliknummer voor Turkije. De weigeraars menen dat de SVB met hun burgerservicenummer toegang krijgt tot privégegevens. De raad van beroep verwerpt deze stelling. Eerder besloot de raad al dat gemeentes bijstandsgerechtigden mogen selecteren waarbij fraudeonderzoek in het buitenland wordt ingesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden