Genzyme wijst Sanofi opnieuw de deur

amsterdam Het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme heeft opnieuw een bod van het Franse farmaceutische concern Sanofi-Aventis naast zich neergelegd. De Amerikanen vinden het bod van 69 dollar per aandeel, wat neerkomt op een overnamesom van 18,5 miljard dollar, te laag....

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos

In een brief aan topman Chris Viehbacher van Sanofi-Aventis schrijft Genzyme maandag het bod unaniem te verwerpen. De top van het Amerikaanse bedrijf vindt dat het ‘opportunistische overnamebod’ geen recht doet aan de potentiële successen van de producten die het bedrijf in de pijplijn heeft. Bovendien is de koers van Genzyme sinds de eerste contacten met Sanofi-Aventis in juli opgelopen tot bijna 70 dollar, waarmee de premie van 38 procent die Sanofi zei te willen bieden op de aandelen, geheel is verdampt.

Eind juli bracht Sanofi-Aventis een bod uit van 18,5 miljard dollar op de aandelen Genzyme, die toen nog 55 dollar waard waren. Hierop steeg de koers tot bijna 70 dollar. Genzyme zou alleen over een bod van ten minste 75 dollar willen praten. Volgens Genzyme is het bod dat Sanofi afgelopen weekeinde uitbracht, identiek aan het vorige. Maandag steeg de koers van Genzyme weer met 3,4 procent na het nieuws over het bod.

De afwijzende houding van de Genzyme-top verhoogt de kans op een vijandige overname. Sanofi-Aventis kampt net als alle farmaceutische reuzen wereldwijd met succesvolle medicijnen waarvan het patent binnenkort afloopt. Daarom is Sanofi vastbesloten het Amerikaanse bedrijf in te lijven.

Volgens de Fransen sluiten de portefeuilles van de twee bedrijven goed aan. Topman Viehbacher schrijft aan zijn collega Henri Termeer overtuigd te zijn dat ‘dit het goede moment is’ voor Genzyme om het voorstel te accepteren. Het zou beide bedrijven direct strategische en financiële voordelen bieden.

Sanofi-Aventis is vooral geïnteresseerd in een aantal productportefeuilles, waaronder die voor zeldzame ziekten en immuunziekten. Maar Genzyme heeft ook een zeer waarschijnlijke kaskraker in de maak: alemtuzumab, een middel tegen multiple sclerose. Genzyme wijst er zelf bovendien op dat het bedrijf een forse kostenreductie heeft gerealiseerd en dat de verkoop van een aantal geneesmiddelen boven verwachting is. Genoeg reden, schrijft Genzyme, om niet te willen praten zolang Sanofi-Aventis met een prijs komt die ‘ons bedrijf dramatisch onderwaardeert’, aldus Termeer.

Volgens Nefarma, de Nederlandse brancheorganisatie voor farmaceutische bedrijven, is duidelijk sprake van een nieuwe trend. ‘Je ziet dat bedrijven die groot zijn geworden in chemicaliën nu op zoek gaan naar biotechbedrijven met goedlopende onderzoekslaboratoria’, zegt directeur Michiel Dutrée.

Hij verwijst naar de recente overnames van onder meer Wyeth door Pfizer en van Solvay door Abbott. Ook het Nederlandse biotechbedrijf Organon werd overgenomen door eerst Shering-Plough en vervolgens Merck vanwege het hightechonderzoek dat in de laboratoria gebeurt. Deze worden nu paradoxaal genoeg gesloten door de nieuwe Amerikaanse eigenaar, waardoor in Nederland ruim tweeduizend banen verloren gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden