Genootschap tandtechnici heft zich op om NMa-boete

Het Nederlands Tandtechnisch Genootschap heeft besloten zich op te heffen, omdat de leden niet bereid zijn de boete van vierhonderdduizend euro te betalen die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hun organisatie had opgelegd wegens ongeoorloofde prijsafspraken....

Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

De NMa bekijkt nu op wie zij de boete kan verhalen. Die is door rente inmiddels opgelopen tot meer dan 411 duizend euro. Directeur-generaal Pieter Kalbfleisch van de NMa had de tandtechnici kort voor de laatste ledenvergadering, vorige week, per brief gewaarschuwd dat hij opheffing van het genootschap ziet 'als een poging tot het ontkomen aan de bestaande betalingsverplichting'. Het is voor het eerst sinds de NMa in 1998 werd opgericht dat dat een organisatie zich opheft vanwege een boete van de toezichthouder.

Bijna een jaar geleden, op 26 april, legde de NMa een boete van vier ton op aan het Nederlands Tandtechnisch Genootschap (NTG), wegens het geven van prijsadviezen aan de vierhonderd leden, merendeels eigenaren van tandtechnische laboratoria. De Mededingingswet verbiedt zulke afspraken. Het NTG verzuimde (door een fout van de advocaat, zegt het bestuur) tegen het NMa-besluit in beroep te gaan. Uiteindelijk bleek de bewaker van de concurrentie wel bereid het betalen van de boeten te spreiden over zes jaar, maar niet om hem te verlagen.

Het genootschap bestrijdt dat prijsadviezen werden gegeven. Er zou slechts sprake zijn van een 'coderingenlijst'. Bovendien zou die 'verboden' lijst zijn overgenomen door het tarievencollege dat namens de overheid de tarieven voor de hele gezondheidszorg vaststelt. De leden vonden de boete van vier ton, evenveel als de jaaromzet van het genootschap, echter onaanvaardbaar hoog. 'Dan kunnen we jarenlang niks doen; we werken dan alleen nog voor de NMa', zo vat bestuursvoorzitter Petrie Kremer de kritiek samen.

Het bestuur, dat tijdens de finale vergadering van 24 maart de vijftig aanwezige leden smeekte niet tot opheffing over te gaan, kreeg geen poot aan de grond. Kremer noemt het besluit 'betreurenswaardig'. 'Allerlei kennis die in de dertien jaar van ons bestaan is opgebouwd, alle inspanningen om de kwaliteit van ons werk te verbeteren, zijn weggegooid.' Er bestaat nu nog één brancheorganisatie voor tandtechnici, die 75 leden telt.

Van de vier psychologenorganisaties die tegelijk met de tandtechnici een boete kregen wegens verboden prijsadviezen, hebben inmiddels twee de opgelegde boete betaald. De procedures in de andere twee zaken lopen nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden