General Motors te laat met cijfers

De autofabrikant General Motors (GM) slaagt er niet in zijn boekhouding op orde te krijgen. Het bedrijf miste daarom donderdag een deadline om zijn kwartaalcijfers in te leveren bij de toezichthouder SEC....

Van onze verslaggever

General Motors stevent daardoor af op een jaarverlies van10,6 miljard dollar, mede als gevolg van het faillissement vande toeleverancier Delphi. De tegenvallers brachtenkredietbeoordelaar Moody's ertoe de waardering voor het bedrijfuit Detroit verder te verlagen. Analisten vrezen dat door deboekhoudproblemen bij de leendivisie de geplande verkoop van ditbedrijfsonderdeel lastiger zal worden. GM wil de verkoopgebruiken om zijn financiën op orde te krijgen. Als reactie ophet nieuws daalden zowel de aandelen als de bedrijfsobligatiesvan de autofabrikant.

De ontwikkelingen bij GM konden de vrolijke stemming op WallStreet niet drukken. De Dow Jones heeft deze week forse winstgeboekt. De graadmeter van de Amerikaanse beurs sloot vrijdag0,2 procent hoger op 11.279,65 punten. Eind vorige week stondde index met 11.076 punten aanzienlijk lager. Het optimisme iste danken aan de lagere inflatie en de daardoor wegebbenderente-angst. Beleggers vermoeden dat aan de recente periode vanrentestijgingen een eind gaat komen.

De Amerikaanse industriële productie is in februari0,7 procent opgevoerd ten opzichte van januari. De stijging isgeheel toe te schrijven aan de gas- en elektriciteitsbedrijven,die de vraag zagen toenemen door het koude weer.

Door de aanhoudende economische productie noteren enkelegrondstoffen weer nieuwe records. Vooral koper en zink zijnaanzienlijk duurder. De prijs van zink ligt nu 80 procent hogerdan een jaar geleden. Ook de prijs van olie is de afgelopen weekweer gestegen. In februari noteerde een vat olie tijdelijk nog58 dollar, maar inmiddels nadert de prijs op de oliemarkt inLonden weer de grens van 64 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden