De kwestiePeter de Waard

General Electric is uit de Dow geknikkerd maar verdiende eigenlijk ereplekje

null Beeld

General Electric (GE) behoort volgens onderzoek van effectenkantoor Binck tot de populairste Amerikaanse aandelen onder Nederlandse beleggers. Op basis van belegd vermogen staat het in de top tien. Onder particuliere beleggers is het na Apple en Amazon zelfs het meest verhandelde fonds.

Ze hoeven niet te wanhopen over het feit dat GE na ruim een eeuw uit de Dow is geknikkerd en niet meer meetelt. Fondsen die uit de Dow worden verwijderd, doen het in het jaar daarop gemiddeld beter dan de Dow zelf. Dat gold bijvoorbeeld voor AT&T, een ander Amerikaans concern dat zijn plek in de Dow verloor aan Apple. AT&T steeg het jaar daarop met 15 procent.

Enige logica in de samenstelling van de Dow Jones is er niet. Het Index Comittee van S&P Dow Jones Indices, de organisatie die de samenstelling bepaalt, is even subjectief als de jury van een missverkiezing. Enig criterium is dat de Dow een zo representatief mogelijke afspiegeling moet zijn van het Amerikaanse bedrijfsleven. Daarvoor selecteren de commissieleden dertig beursgenoteerde ondernemingen.

Omdat industrie steeds minder belangrijk wordt - alleen Trump ziet dat nog niet - en diensten belangrijker, hebben eerder autofabrikant General Motors en aluminiumconcern Alcoa al plaats moeten maken voor ict-gigant Cisco en sportschoenenfabrikant Nike.

Complotdenkers geloven dat de commissie vooral fondsen selecteert waarvan een hoge koersstijging wordt verwacht. Records zijn nu eenmaal een goede reclame voor de Dow.

In de jaren negentig was GE nog het duurste Amerikaanse bedrijf (nu is dat Apple) en kende de koers maar één richting: omhoog. In 2009 behoorde het gebaseerd op marktkapitalisatie - het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de actuele koers - nog tot de vijf duurste ondernemingen ter wereld.

Maar de afgelopen jaren gaat het minder. GE heeft het lastiger doordat de markt voor gasgestookte energiecentrales is ingezakt en er schadeclaims liggen van de inmiddels verkochte verzekeringspoot. De bekende aasgieren en sprinkhanen willen het conglomeraat nu strippen en in delen verkopen.

Maar met een marktkapitalisatie van 113 miljard dollar (bijna 100 miljard euro) is GE nog altijd een van de vijftig duurste Amerikaanse ondernemingen. En de marktkapitalisatie is hoger dan die van Caterpillar en United Technologies, die wel in de Dow mogen blijven. Walgreens Boots Alliance, het bedrijf dat de plek van GE inneemt, is ‘slechts’ 63 miljard dollar waard. Het exploiteert wereldwijd vooral drogisterijen/apotheken (Boots), die de commissie gezien de groeiende aandacht voor gezondheid blijkbaar representatiever vindt.

Hieruit blijkt dat hypes ook Wall Street regeren. GE had als enig resterend fonds uit de Dow van 1896 eigenlijk een eeuwig erelidmaatschap verdiend. Nederlandse beleggers weten dat tenminste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden