Gemeentesite moet drempelvrij

Het aanpassen van websites voor visueel gehandicapten kan lagere overheden miljoenen kosten. Er zijn 125 richtlijnen voor toegankelijkheid.

De verplichte invoering van richtlijnen voor de toegankelijkheid van overheidswebsites voor burgers met een lichamelijke beperking, gaat gemeenten tientallen miljoenen euro’s kosten. Bijna alle websites van lagere overheden moeten op de schop om te kunnen voldoen aan de 125 richtlijnen, waarmee de Tweede Kamer begin februari heeft ingestemd.

De sites moeten voor eind 2010 op orde zijn. Een site die aan de richtlijnen voldoet, is zo ingericht dat speciale browsers de teksten kunnen voorlezen die erop staan. Dit stelt onder meer speciale eisen aan de html, de code waarmee websites worden opgebouwd.

Donald Hessing, gespecialiseerd websitebouwer bij het Baarnse VX Company, stelt dat slechts vijf van de vijfhonderd gemeentelijke websites aan de eisen voldoen.

De benodigde ingrepen zijn volgens Hessing zo groot dat veel redactiesystemen voor websites aangepast moeten worden. Doordat veel gemeenten hun eigen redactiesysteem hebben, moeten die volgens Hessing afzonderlijk worden aangepakt. ‘Er is geen standaardoplossing.’

Hessing schat dat de kosten voor de aanpassingen kunnen oplopen tot 10 miljoen euro. ‘Maar ook waterschappen en politiekorpsen moeten aan de slag’, stelt Hessing.

De richtlijnen sluiten het gebruik van veel moderne technieken uit, zoals Flash, dat gebruikt wordt voor het tonen van animaties of video. ‘Als ik bijvoorbeeld als Defensie een aardige campagne heb op tv en die wil ik een vervolg geven op mijn homepage, kom ik al in de problemen’, zegt Hessing. ‘Waarom zeg je niet dat gemeenten moeten voldoen aan de eisen van Waarmerk Drempelvrij? Dat kent maar zestien richtlijnen.’

‘Als het met zestien regels kan, sta ik te juichen’, reageert Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP), die de verplichte invoering onlangs in het parlement op de agenda zette. ‘Nu steeds meer informatie online staat, moeten overheidssites toegankelijk zijn’, zegt Van Raak. ‘Met name gemeenten hebben hun zaken niet op orde. Er gebeurt sinds 2005 bijna niets meer. Ik wil een stok achter de deur.’

Volgens Van Raak hoeven de aanpassingen niet zoveel te kosten: ‘Dat is de taak van de webmaster.’

De SP’er zegt dat niet alle 125 richtlijnen uitgevoerd hoeven te worden. ‘Het gaat erom dat belangrijke delen van de site toegankelijk zijn. Daarom zijn het richtlijnen. Ik zit hier niet om gemeenten op te zadelen met honderden regels.’

Volgens Hessing kunnen webmasters nauwelijks iets veranderen aan de manier waarop de zogenoemde content-managementsystemen werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden