Gemeenten vinden plannen Van Aartsen desastreus

Het voorstel van minister Van Aartsen van Landbouw om het aantal varkens in Nederland met een kwart te verminderen, is niet alleen desastreus voor de varkenssector, maar voor de hele samenleving in oostelijk Brabant....

Van onze verslaggever

DEURNE

Dat stellen de samenwerkende landelijke gemeenten in Oost-Brabant. Zij hebben vrijdag een rapport over de voorgenomen herstructurering gepubliceerd, waarin die mordicus wordt afgewezen.

'Dit gebied zal erdoor verpauperen', zei burgemeester J. Vos van Someren. Gemerts wethouder H. Verkampen, een boer, noemde het plan 'schandalig'. Volgens de gemeenten is het plan zelfs milieuonvriendelijk en in tegenspraak met de doelstellingen van het kabinet.

De varkenshouderij is de economische motor van de streek. De sanering zal niet alleen leiden tot veel faillissementen onder varkenshouders, maar ook tot groot verlies aan werkgelegenheid in aanverwante sectoren. Dat zijn veevoederfabrieken en onderaannemers, landbouwadviseurs en de middenstand, aldus de gemeenten.

Er wordt in Brabant al enkele jaren met redelijk succes gewerkt aan het terugbrengen van de ammoniakemissie door de varkenshouderijen. Die ontwikkeling zal volgens de gemeenten stoppen.

De maatregel van Van Aartsen zal een zeer ongunstige invloed hebben op de financiële situatie van varkenshouders. Die kunnen daardoor niet meer investeren in emissiearme stallen en van een verdere emissiereductie zal de komende jaren dan ook geen sprake zijn, denken de gemeenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden