Gemeenten lopen achterstand in - 3000 vluchtelingen hebben woning

Gemeenten zijn bezig de grote achterstand in te lopen in het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning. In mei konden ruim drieduizend vluchtelingen van het asielzoekerscentrum verhuizen naar woonruimte in een van de 390 gemeenten. Als de gemeenten deze maand nog 2.700 zogeheten statushouders weten te huisvesten, is er niet langer sprake van een achterstand in huisvesting.

Charlotte Huisman
Statushouder Mohannad en Layla krijgen de sleutels van hun nieuwe woning overhandigd, november 2016. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Statushouder Mohannad en Layla krijgen de sleutels van hun nieuwe woning overhandigd, november 2016.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dit laat het platform Opnieuw Thuis weten. Dit platform is ruim twee jaar geleden ingesteld, toen bleek dat het de gemeenten niet lukte om de sterk gegroeide aantallen vluchtelingen te huisvesten. De asielzoekerscentra zaten toen vol met 7.000 vluchtelingen die na het krijgen van hun verblijfsvergunning daar maanden zaten te wachten op een woning.

Creatieve oplossingen

Gemeenten krijgen van het rijk op basis van hun inwonertal de taak hun deel van de vluchtelingen met een verblijfsstatus te huisvesten. Maar veel gemeenten brachten in dat ze al nauwelijks genoeg sociale huurwoningen hadden voor hun eigen inwoners.

De afgelopen twee jaren zijn daarom veel creatieve oplossingen bedacht, zoals het ombouwen van leegstaande kantoren en het huisvesten van meerdere alleenstaande asielzoekers in één woning. Ook zetten sommige gemeenten tijdelijke wooncontainers neer.

Stroomversnelling

De aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen. Sinds dit jaar is de huisvesting van deze groep in een stroomversnelling geraakt. Begin dit jaar moesten gemeenten nog ruim 19 duizend vluchtelingen huisvesten.

In de eerste vier maanden brachten zij 13 duizend van hen onderdak. De provincies Gelderland, Friesland en Drenthe lopen voorop en hebben zelfs meer vluchtelingen gehuisvest dan hen was opgedragen.

Noord-Holland en Utrecht blijven achter. Dit komt onder meer omdat in die provincies de druk op de woningmarkt heel groot is. Zuid-Holland is volgens de gegevens van Opnieuw Thuis nu redelijk op stoom met het huisvesten van vluchtelingen. Wel zijn er nog achterstanden bij het huisvesten van vluchtelingen die extra zorg en begeleiding nodig hebben.

In 2015 was de vluchtelingenstroom het grootst, nadien is deze weer afgenomen. Nu de grote achterstanden zijn weggewerkt, zal het Platform Opnieuw Thuis worden afgebouwd. Op 16 juli stopt de organisatie grotendeels.

Lees meer

Honderd statushouders krijgen een kluswoning. 'Ze klussen letterlijk en figuurlijk aan hun toekomst'
Statushouders kunnen geen hypotheek krijgen, maar vanaf nu wel een eigen kluswoning. De stichting Fundering wil de komende twee jaar honderd mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning helpen aan een zelfbouwwoning. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden