Gemeenten eisen kwaliteit zorg op

Gemeenten gaan de macht van hun collectiviteit gebruiken om verzekeraars te stimuleren betere zorg te leveren aan de ruim 450 duizend (oud) ambtenaren en hun familieleden....

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is deze week begonnen met de aanbesteding van het op een na grootste collectieve ziektekostencontract in Nederland. Circa tien zorgverzekeraars hebben zich inmiddels ingeschreven.

Ook zorgverzekeraar IZA (onderdeel van UVIT), waar de gemeenteambtenaren nu hun zorgverzekering hebben lopen, dingt mee. ‘Het is een belangrijk contract voor ons’, zegt UVIT-woordvoerder Eric Lelieveld. Volgens hem is de aanpak van de VNG ‘vernieuwend’. De vereniging wil de zorgverzekeraar niet alleen selecteren op basis van de premie en het verzekeringspakket, maar vooral op de ambities voor zorgvernieuwing. Te denken valt aan de ontwikkeling van zorgketens, waarbij de zorg rondom de patiënt wordt georganiseerd en het gebruik van innovatieve behandeltechnieken.

‘We vragen zorgverzekeraars om concrete plannen waarop ze kunnen worden afgerekend’, zegt Ina Sjerps, secretaris College voor Arbeidszaken van de VNG.

Volgens UVIT-woordvoerder Lelieveld is het goed dat verzekeraars op deze manier worden ‘uitgedaagd’ met vernieuwende concepten te komen. ‘Zo’n prikkel kun je niet als individueel verzekerde afgeven, maar wel als collectiviteit.’ Ook Achmea is positief. ‘Kwaliteit van zorg staat nu echt op de agenda bij werkgevers’, aldus een woordvoerster.

Sjerps spreekt nog van een experiment. ‘We weten niet met wat voor plannen de verzekeraars straks komen.’

Gemeenteambtenaren waren van oudsher verzekerd via de IZA, een publiekrechtelijke regeling die bij de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006 tijdelijk is omgezet in een nv. Die zou de verzekering voor ambtenaren drie jaar verzorgen tot de verzekeraars klaar zouden zijn voor de aanbesteding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden