Gemeente Rotterdam: achteraf scheiden plastic afval rendabeler'

ROTTERDAM - Het achteraf scheiden van plastic afval in een zogenoemde nascheidingscentrale levert meer milieuwinst op dan wanneer mensen zelf het kunststofafval scheiden van hun huisvuil. Dat concludeert de gemeente Rotterdam na een proef, die eind januari werd gehouden.

Een aparte bak voor plastiv afval in Hoofddorp. © anp Beeld
Een aparte bak voor plastiv afval in Hoofddorp. © anp

Volgens verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen (D66) blijkt uit de proef dat de nascheidingsmachine gemiddeld per jaar per huishouden 40 kilo kunststof scheidt. Mensen die hun afval zelf scheiden, komen jaarlijks niet verder dan 5 tot 10 kilo. Volgens de wethouder moet gemiddeld 15 kilo plastic afval worden gescheiden om aan de milieudoelstellingen te voldoen.

Gemeenten zijn sinds 1 januari 2010 verplicht kunststof verpakkingsmateriaal van ander afval te scheiden. Rotterdam voelde er echter van meet af aan niets voor huishoudens plastic afval te laten inzamelen. In veel plaatsen gebeurt dat wel, net zoals dat het geval is met glas, papier en groente-, fruit- en tuinafval.

Grote steden

In grote steden levert dat volgens Van Huffelen minder milieuwinst op. Rotterdam kent relatief veel hoogbouw en bewoners van betrekkelijk kleine flats moeten relatief veel meer moeite doen om afval te scheiden dan bewoners van woningen met een tuin waar ruimte is voor verscheidene afvalbakken.

'De proef bevestigt wat wij al eerder dachten', aldus een woordvoerster. Rotterdam bekijkt of het in de regio een nascheidingsinstallatie kan realiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden