'Gematigde inflatie niet nadelig voor groei'

Een inflatie van minder dan 20 procent heeft geen nadelige gevolgen voor de economische groei. Centrale bankiers richten zich ten onrechte op het terugdringen van gematigde inflatie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit zei de topeconoom Joseph Stiglitz gisteren tijdens zijn Tinbergen lezing in De Nederlandsche Bank, het hol van de leeuw als het om inflatie gaat. Bankpresident A. Wellink, verhoogde donderdag de rente omdat de inflatie is opgelopen tot 2,6 procent op jaarbasis. Premier Kok zei gisteren dat Nederland 'alert' moet zijn op de oplopende inflatie.

'De argumenten van centrale bankiers deugen niet', zei Stiglitz gisteren. De Amerikaan is Chief Economist van de Wereldbank, en was in de eerste regeerperiode van de Amerikaanse president Clinton voorzitter van de invloedrijke Council of Economic Advisors.

In die periode sprak hij geregeld met Alan Greenspan, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed. Nu hij verlost is uit 'de gevangenis' van zijn adviseurschap, wilde Stiglitz, die wordt getipt als toekomstig Nobelprijswinnaar, wel een boekje open doen over het monetaire beleid.

Het argument dat inflatie slecht is voor economische groei is volgens Stiglitz in strijd met de feiten. 'Pas als de inflatie boven de 20 procent komt, wordt de groei aangetast', zei hij. Gematigde inflatie is goed voor de economie omdat lonen zich dan gemakkelijker aanpassen.

Ook het argument dat inflatie zichzelf versterkt, een geest is die in de fles gehouden moet worden, is in strijd met de feiten. 'Het omgekeerde is waar: als de inflatie is gestegen, is de kans dat zij daalt groter dan de kans dat zij verder stijgt.'

Het laatste argument van de inflatiehavikken is dat het terugdringen van hoge inflatie kostbaar is. Voorkomen dat de inflatie oploopt, is daarom beter dan genezen, vinden zij. Stiglitz sprak op grond van Wereldbank-onderzoek tegen dat een recessie de prijs is die voor het terugdringen van hoge inflatie betaald moet worden. Bovendien wees hij op recente ervaringen in Brazilië en Israel, waar inflatie schadevrij werd beteugeld.

'Het beschikbare bewijs verwerpt alle uitgangspunten van de havikken onder de centrale bankiers', zei Stiglitz. 'Hiermee vervalt de basis onder het beleid van agressieve inflatiebestrijding. Dit is gebaseerd op geloofsartikelen, niet op wetenschappelijk bewijs.'

Gastheer Wellink was niet bij de lezing aanwezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden