Gemanipuleerde soja voortaan vermeld op etiket

Duizenden voedingsmiddelen die zijn bereid met eiwit van genetisch gemanipuleerde sojabonen, krijgen komend voorjaar een speciale vermelding op het etiket....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Voedingsmiddelen- en Agrarische Industrie en het Centraal Bureau Levensmiddelen hebben toegezegd alles op alles te zetten om uiterlijk 1 april op producten met gen-soja te vermelden: 'bevat soja-eiwit vervaardigd op basis van moderne biotechnologie'. De verwachting is dat rond die tijd een betrouwbare testmethode zal zijn ontwikkeld om de naleving van de etikettering te controleren. TNO-Voeding is al ver in het ontwikkelen van een methode om soja-bonen en halffabrikanten te testen op genetische manipulatie.

Bij het overleg lieten de milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Natuur en Milieu verstek gaan. Deze organisaties meenden dat een duidelijke handreiking van de industrie op tafel moest liggen voordat kon worden gepraat. Het ministerie van VWS had alle partijen die betrokken zijn bij de discussie over gemanipuleerde soja uitgenodigd voor het overleg.

De drie vinden het nu bereikte resultaat te mager. Ook soja-olie en lecithine zouden moeten worden geetiketteerd, menen zij. Controle daarop mag dan wellicht moeilijk zijn, maar dat probleem kan grotendeels worden ondervangen door de gemanipuleerde en klassieke bonen gescheiden aan te voeren, zo verwoordt L. Reijnders de kritiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden