Geldzendingen Zuid-Amerika stijgen sterk

Steeds meer Latijns-Amerikanen leven op kosten van familieleden die zijn geëmigreerd en werken in de Verenigde Staten of Europa. De Interamerikaanse Ontwikkelingsbank (BID) schat dat de geldzendingen naar Latijns Amerika en de Cariben dit jaar oplopen tot het recordbedrag van 38 miljard dollar....

De groei is explosief en groter dan van welke economische activiteit ook in de ontvangende landen. Volgens de BID zijn de geldzendingen de enige compensatie voor de sterk teruggelopen buitenlandse investeringen en hulpgelden van de rijke landen. Vijftig miljoen mensen in de regio ontvangen geld van vertrokken familieleden.

Koploper is Mexico. De Centrale Bank van het buurland van de Verenigde Staten constateerde in de eerste helft van dit jaar een stijging van 25 procent vergeleken met 2003 en verwacht dat het eindbedrag zal oplopen tot zestien miljard dollar. Daarmee zijn de geldzendingen net zo'n belangrijke inkomstenbron voor Mexico als de export van olie.

Volgens de Mexicaanse regering wonen en werken in de Verenigde Staten ruim tien miljoen Mexicanen. Die kolonie stuurt gemiddeld 48 miljoen dollar per dag naar achtergebleven familieleden.

Sommige Mexicaanse staten als Michoacán en Guanajuato worden met de dag afhankelijker van de geldzendingen. Uit veel dorpen zijn de mannen verdwenen en de achtergebleven vrouwen, kinderen en bejaarden hebben geen andere bron van inkomsten dan de zendingen uit het buitenland. Het gaat om ongeveer 70 procent van de plattelandsgemeenschappen.

President Fox, die zijn thuisbasis heeft in Guanajuato, verklaarde onlangs dat het afgelopen jaar drie miljoen Mexicanen boven de armoedegrens zijn uitgekomen. De enige verklaring daarvoor zijn de geldzendingen. De economie en de werkgelegenheid zijn nauwelijks gegroeid en de sociale programma's van de overheid lenigen slechts de hoogste nood. De helft van de Mexicaanse bevolking (honderd miljoen zielen) leeft onder de armoedegrens.

In vrijwel alle Latijns-Amerikaanse landen stijgen de geldzendingen spectaculair. Colombia ontvangt dit jaar 4,5 miljard dollar van emigranten. Van alle Colombianen krijgt 16 procent geld van familie in het buitenland. Ecuador, waar de laatste vijf jaar twee miljoen van de dertien miljoen inwoners zijn geëmigreerd, ontving vorig jaar 1,7 miljard dollar.

Volgens de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank is het geld van de emigranten onontbeerlijk door het dalen van de buitenlandse investeringen in de regio, van 34,5 miljard dollar in 2002 naar 23,5 miljard in 2003. De hulp van rijke landen en multilaterale organisaties daalde van 7,4 miljard naar drie miljard dollar.

In Mexico is woedend gereageerd op voorstellen van Amerikaanse Congresleden om een belasting van 5 procent te gaan heffen op de geldzendingen naar Mexico. Organisaties van immigranten stellen dat zij via belastingen jaarlijks al tien miljard dollar bijdragen aan de Amerikaanse economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden