Geldzending emigranten groeit snel

Geldzendingen door emigranten zijn veel belangrijker voor arme landen dan officiële ontwikkelingshulp. Emigranten uit ontwikkelingslanden sturen jaarlijks ongeveer 100 miljard dollar in contanten naar het thuisfront....

Van onze verslaggever

Tussen 1980 en 2003 vervijfvoudigden de geldzendingen naar ontwikkelingslanden door emigranten in rijke landen. Het officiële bedrag, 91 miljard dollar, is volgens het IMF een onderschatting, omdat het informele geldverkeer, zoals contanten die mee het vliegtuig ingaan, niet is meegeteld.

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bron van deze geldstroom, gevolgd door Saudi-Arabië. De snelgroeiende olie-industrie trok daar in de jaren zeventig grote groepen Aziaten aan. De grootste ontvangers zijn India, Mexico, de Filipijnen en Egypte.

De geldstromen van emigranten zijn vooral belangrijk voor ontwikkelingslanden omdat ze veel stabieler zijn dan andere inkomsten uit het buitenland, schrijven de IMF-onderzoekers. Terwijl bij een economische neergang investeerders hun geld vaak terugtrekken, loopt de steun van emigranten dan juist op. In de Cariben leveren deze geldstromen een bijdrage van meer dan 10 procent aan het bruto binnenlands product.

Uit het onderzoek blijkt dat armoede in een land afneemt door de geldzending van emigranten. Dit komt onder meer doordat de inkomsten worden gebruikt voor een opleiding of het beginnen van een eigen bedrijf. De kans dat het geld in een zwart gat van corruptie verdwijnt, is bij geldzendingen door emigranten relatief klein. Wel bestaat het gevaar dat de ontvangers in ontwikkelingslanden minder geneigd zijn zelf naar inkomsten op zoek te gaan. Bovendien kunnen geldzendingen, vooral als zij in de informele sector plaatsvinden, worden gebruikt om geld wit te wassen en terrorisme te financieren. Strikte regulering van geldzendingen is volgens het IMF dan ook noodzakelijk.

Aan het verzenden van geld zijn in veel landen hoge kosten verbonden. Om 100 euro naar Turkije, Bangladesh of Bosnië-Herzegovina te sturen, zijn emigranten gemiddeld bijvoorbeeld 15 euro kwijt. Door toegenomen concurrentie zijn de kosten in de afgelopen vijftien jaar wel gedaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden