Geldwolf sneuvelt in Britse ‘Apprentice’

’Waar ik mij aan erger? Aan daklozen die het blad Big Issue verkopen en alleen maar op de hoek van de straat ‘‘Big Issue, Big Issue roepen’’.’..

Van onze correspondent Peter de Waard

Headhunter Paul Tulip (26) – een van de deelnemers aan de BBC-reality show The Apprentice – had in zijn tomeloze ambitie om zoveel mogelijk geld te verdienen zelfs het laatste greintje medeleven met de zwaksten in de samenleving laten varen.

Woensdag werd zijn geldzucht zelf Sir Alan Sugar te bar. Tulip werd ontslagen - ‘te veel een colporteur’ , net als Ansell Henry (34), een voormalig voetballer van Millwall – ‘te aardig’.

In de finale van de Britse versie van The Apprentice staan hierdoor twee vrouwen tegenover elkaar. ‘The Badger’ Ruth Badger en ‘The Blonde’ Michelle Dewberry zullen volgende week strijden om een lucratieve baan bij de computer- en vastgoedtycoon Sir Alan Sugar, die met een vermogen van 1,2 miljard euro in de tophonderd van rijkste Britten staat.

De soms beangstigd grofgebekte Badger – ‘Denk je echt dat ik agressief ben? – is een telecom-consultant, de meer gereserveerde Michelle een selfmade entrepreneur die op haar 16de achter de kassa van de discounter Kwik Save stond. Beiden hebben geen academische achtergrond. In de finale worden ze beoordeeld op creativiteit, marketing en leiderschap tijdens de organisatie van een fuif op Tower Bridge.

De tweede serie van de reality tv-show – die ook ooit in de VS werd gedaan door Donald Trump – is ongekend populair. Woensdagavond keken 4,2 miljoen Britten naar de uitzending. Tienduizend kandidaten meldden zich aan. Veertien mochten meedoen, waarvan er na twaalf uitzendingen twee over zijn.

Elke week moesten de deelnemers in twee teams tegen elkaar strijden. Wie de meeste winst maakt – van het verkopen van Londense appartementen en kleding tot het organiseren van party’s op cruiseschepen – haalt de volgende ronde. De zwakste schakel van het verliezende team wordt ontslagen.

Volgens columnist Jonathan Freedland is de serie de beste illustratie van de huidige staat van Blairs Groot-Brittannië. ‘New Labour wilde tien jaar geleden een maatschappij waar het niet alleen ging om korte termijnwinsten, maar waar ook gedacht werd aan de gemeenschap, de werkenden en het milieu. Die droom is dood. Sir Alan geeft geen punten voor aardig tegen elkaar zijn. Alleen geld telt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden