Geldvraag: wat heb ik aan die hogere WOZ-waarde van mijn huis?

'Bij een hogere woningwaarde daalt het risico voor de bank, waardoor de risico-opslag omlaag kan.'Beeld anp

De gemeente heeft de WOZ-waarde van mijn woning flink verhoogd, van 226 duizend euro naar 245 duizend. Wat heb ik daar aan? Dat gaat me vast geld kosten.

Wie een hypotheek heeft, kan juist profiteren van de hogere WOZ-taxatie door de gemeente. U kunt dat oordeel namelijk gebruiken om de risico-opslag van uw hypotheek te verlagen. Als de hypotheek meer is dan 50 tot 60 procent van de woningwaarde, betaalt u namelijk een verhoogde rente. Hoe hoger de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, hoe hoger de opslag de bank rekent voor het kredietrisico.

Elk jaar rond februari stuurt de gemeente een beschikking met de woningwaarde per januari vorig jaar. Dit jaar krijgt u dus te maken met de prijsstijging van woningen van januari 2015 tot januari 2016. Die was met ruim 4 procent gemiddeld behoorlijk, al verschilt het sterk per regio en woningtype.

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde om te berekenen hoeveel lokale lasten u schuldig bent. Wie een duurdere woning heeft, betaalt meer. Het gaat om de relatieve waarde van woningen binnen een gemeente. Als uw woning bijna 10 procent duurder wordt, zegt dat niet zoveel over de hoogte van de lokale lasten. Die kunnen best gelijk blijven.

Stijgende woningprijzen zijn gunstig voor huiseigenaren met een hypotheek. Bij een hogere woningwaarde daalt het risico voor de bank, waardoor de risico-opslag omlaag kan. Het loont om de hypotheekrente bij de bank aan te kaarten, nu de woningen weer in waarde aan het stijgen zijn. Op de site van de bank staan de opslagen vermeld bij de overzichten van hypotheekrentes.

Soms is het versturen van een brief (ABN Amro) of een webformulier (onder meer bij ING en SNS) met de laatste WOZ-beschikking of een taxatierapport al genoeg om de hogere waarde aan te tonen. Bij Rabobank moet de klant contact opnemen om de situatie te bespreken. Het is met een spaarhypotheek niet altijd gunstig om de opslag te verlagen.

Als de bank de renteverlaging goedkeurt, gaat de opslag omlaag vanaf de maand daarop. De opslag wordt nooit met terugwerkende kracht aangepast. Als er Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op de hypotheek zit, is een verlaging van de opslag meestal niet mogelijk.

In beroep tegen de WOZ? Doe het zelf

Als je het niet eens bent met de WOZ van je woning kun je bezwaar aantekenen. Via een bureau of gewoon zelf. In dat geval zijn de kosten lager en de kans op succes is even groot.

Een hogere woningwaarde kan leiden tot 0,05 tot 0,5 procent lagere rente. Op een hypotheek van 200 duizend euro scheelt dat dus 100 tot 1.000 euro per jaar. De hypotheekrenteaftrek daalt ook door een hogere WOZ-waarde (via het eigenwoningforfait), maar vaak minder dan een renteverlaging oplevert. Denk daaraan voordat u bezwaar aantekent.

En lukt het dit jaar niet om de rente te verlagen? Volgend jaar een nieuwe kans, want de WOZ-waarden zullen ook dan flink stijgen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden