Geldvraag12 mei 2018

Geldvraag: wanneer vraag ik een voorlopige belastingaanslag aan?

Ik heb dit jaar minder inkomen en ook mijn aftrekbare hypotheekrente is nu lager. Ik krijg nu maandelijks te veel geld terug van de Belastingdienst. Moet ik in actie komen?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat kan, maar het is niet verplicht. U krijgt geen boete als u het niet doet. Het is wel handig. Als u een herziening aanvraagt via een voorlopige belastingaanslag, hoeft u volgend jaar geen naheffing te betalen.

Veel mensen krijgen elke maand een bedrag terug van de Belastingdienst. Het geld wordt op de 15de van de maand uitbetaald, of later als die dag in het weekend valt. Vraagt u nu een herziening aan, dan krijgt u binnen acht weken een nieuwe aanslag. Vaak is het al na vier weken.

De Belastingdienst rekent de nieuwe teruggaaf uit, trekt daar het uitgekeerde bedrag van af en keert het overige uit verspreid op de resterende maanden van 2018. Stel, u kreeg iedere maand 300 euro terug. Volgens de nieuwe berekening is dat 200 euro. U heeft tot juli al 1800 euro ontvangen, zodat u daarna nog 100 euro per maand krijgt.

Als u niets had gedaan, had u tot juli volgend jaar 300 euro ontvangen. Dan had de Belastingdienst het bedrag aangepast op basis van de aangifte en had u 1.800 euro moeten terugbetalen. Over dat bedrag betaalt u geen rente, als u voor 1 april 2019 aangifte doet. U had het geld op een spaarrekening kunnen zetten. Dat levert slechts een paar euro rente op. Wie belastbaar vermogen heeft, heeft meer profijt van de herziening.

Wie dit jaar voor het eerst AOW krijgt, kan ook beter een nieuwe aanslag over 2018 aanvragen. U betaalt dan namelijk meestal te weinig belasting. U schrikt zich volgend jaar dood als u een naheffing krijgt. Het nieuwe inkomen viel al zo tegen. Dan wordt het nog minder en moet u geld teruggeven. U hoeft niets te doen als u alleen AOW krijgt en daarvoor geen inkomen had. Dat gaat alles vanzelf goed.

Bij de voorlopige aanslag is het dit jaar voor het eerst mogelijk een berekening te maken van de belasting voor AOW’ers met aanvullend pensioen. Onder ‘aanvullende vragen’ is de optie ‘zelf loonheffing berekenen’ toegevoegd. De voorlopige aanslag is vaak voor-ingevuld met gegevens over 2016. Het is een klus om dat te vervangen door de cijfers over 2018.

Maak direct na het indienen ook een (her)berekening van de toeslagen. Dat gaat apart, via mijn.toeslagen.nl. Vergeet de punt niet tussen mijn en toeslagen, anders komt u bij een commerciële website uit.

Ongeveer 300 duizend mensen betalen juist terug via de voorlopige aanslag. Zij moeten ook om herziening vragen, als hun belastbare inkomen daalt. Als ze de aanslag in een keer betaald hebben, vraagt de fiscus de betalingskorting niet terug. Een klein voordeeltje. Jammer dat niet iedereen zo’n beloning krijgt, voor alle moeite.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden