EconomieGeldvraag

Geldvraag: Waarom valt mijn inkomen bij pensionering zo tegen?

Voordat ik met pensioen ging, heb ik het pensioenfonds gevraagd een berekening te maken van mijn toekomstige netto-inkomen. Later bleek het veel minder, in mijn geval zelfs 350 euro per maand. Hoe kan dat nou?

null Beeld ANP
Beeld ANP

De weg van bruto- naar netto-inkomen leidt door een moeras. Loonstrookjes zijn onleesbaar en het inkomen na pensionering is onvoorspelbaar. U kunt het pensioenfonds er niet op aanspreken, ook al zit u met de gebakken peren.

Sinds eind vorige eeuw werkt de overheid eraan om de administratie rond lonen en uitkeringen te verbeteren. Wij hebben nu de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten (Walvis) en de Wet uniformering loonbelasting (Wulb). Het voornaamste doel van die wetten is het makkelijker te maken voor werkgevers, uitkeringsinstanties en de Belastingdienst. Het lot van de eindgebruiker (de belastingbetaler) is ondergeschikt.

Het gevolg is dat uw pensioenfonds rekent alsof u geen AOW krijgt. Zo schrijft de wet het voor. De SVB doet hetzelfde: het keert de AOW uit alsof u geen ander inkomen heeft. Het gevolg is dat u vaak te weinig belasting betaalt, vanwege dubbele heffingskortingen en een te laag belastingtarief over een deel van het inkomen. U krijgt dan in het jaar na pensionering een herberekening waardoor u moet dokken.

U kunt het pensioenfonds en/of de SVB vragen geen heffingskortingen toe te passen bij het uitkeren van uw inkomen. Dat lost maar een deel van het probleem op. Het is beter zelf een berekening te maken van uw netto-inkomen via berekenhet.nl. Zie de rekenprogramma's op die site onder het kopje Pensioen & AOW, ook geschikt voor mensen die nog geen AOW ontvangen.

Een andere belangrijke reden dat het inkomen na pensionering tegenvalt, is dat u premie zorgverzekeringswet (premie zvw) moet gaan betalen. De werkgever betaalt die bijdrage voor mensen die in loondienst zijn. Zelfstandigen en gepensioneerden betalen dit zelf en dat is 5,65 procent van het inkomen, tot maximaal 3.085 euro per jaar. Met 30 mille bruto per jaar kost u dit ongeveer 140 euro per maand. Iemand met zo'n inkomen ziet na pensionering zijn uitgaven aan zorgkosten verdubbelen, want zorgverzekering plus eigen risico kost ook al gauw 140 euro per maand.

Wie met pensioen gaat, hoeft geen bijdrage meer te betalen voor aanvullend pensioen en vanaf de AOW-leeftijd ook geen AOW-premie. Dit voordeel is niet meer zo groot als vroeger, omdat de overheid werkenden steeds meer belastingvoordeel geeft. Bij pensionering verliest u deze arbeidskorting. Daarnaast halveert de algemene heffingskorting voor AOW'ers. Alleen voor mensen met een pensioen van modaal of minder is er compensatie via de ouderenkorting.

Volgende week beschrijf ik hoe u het inkomen kunt corrigeren door een voorlopige belastingaanslag aan te vragen. Weer zo'n klus die u zelf moet zien te klaren. U heeft een week om een beetje op adem te komen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden