Economie Maatschappij Geld

Geldvraag: Kies ik voor de hypotheek of voor de kinderen?

Mijn aflossingsvrije hypotheek van 113,5 duizend euro loopt tot 2036. Los ik hem af of geef ik het geld aan de kinderen die het goed kunnen gebruiken? Ik ben 62, mijn vrouw 60, ons appartement is 175 duizend euro waard en ik betaal 2,7 procent rente tot 2026.

Als u een kleine hypotheek heeft, doen de meeste banken niet moeilijk over het verlengen ervan. Dat is het geval als de hypotheek minder is dan de helft van uw woningwaarde en u de rente goed kunt betalen met uw inkomen. Het is anders als u een hogere hypotheek heeft of een laag pensioen verwacht. Bij twijfel: neem contact op met de bank. Beeld ANP
Als u een kleine hypotheek heeft, doen de meeste banken niet moeilijk over het verlengen ervan. Dat is het geval als de hypotheek minder is dan de helft van uw woningwaarde en u de rente goed kunt betalen met uw inkomen. Het is anders als u een hogere hypotheek heeft of een laag pensioen verwacht. Bij twijfel: neem contact op met de bank.Beeld ANP

Aflossingsvrije hypotheken zijn niet zo gunstig meer. Het fiscale voordeel wordt steeds minder, door de lage rente. Verder wil het kabinet de renteaftrek verlagen tot maximaal 37 procent vanaf 2023. En bij aflossingsvrije hypotheken vervalt de aftrek na 30 jaar, of op zijn vroegst in 2031.

Nu is zorgen voor de kinderen een mantra geworden. Begrijpelijk. Kinderen moeten veel eigen geld inbrengen als zij een huis willen kopen en aflossen is voor hen verplicht. Als uw kinderen nu uw financiële steun goed kunnen gebruiken, zou ik liever mijn geld aan hen besteden dan aan het aflossen van uw hypotheek.

Als u een kleine hypotheek heeft, doen de meeste banken niet moeilijk over het verlengen ervan. Dat is het geval als de hypotheek minder is dan de helft van uw woningwaarde en u de rente goed kunt betalen met uw inkomen. Het is anders als u een hogere hypotheek heeft of een laag pensioen verwacht. Bij twijfel: neem contact op met de bank.

U vergeet iets bij uw keuze: uw partner. Uw kinderen gaan ervan uit dat u als ouders in ieder geval voor elkaar de zaken goed geregeld heeft. Vooral werknemers die tijdens hun loopbaan van baan gewisseld zijn, laten weinig partnerpensioen na als zij overlijden voor hun pensioendatum. Is dat het geval, sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af voor 113.500 euro die loopt tot uw AOW-leeftijd. Voor de hoogte van uw partnerpensioen, log in op mijnpensioenoverzicht.nl.

Tegen de tijd dat u met pensioen gaat, kunt u de boel opnieuw evalueren. Misschien moet u wel genoegen nemen met minder pensioen omdat u een goed partnerpensioen wil regelen voor uw vrouw. Wat gebeurt er met haar inkomen als zij u overleeft? Kan zij de hypotheek in haar eentje ook verlengen? Zij is jonger en vrouwen worden gemiddeld ouder, dus dat is een reële vraag.

Dus regel het partnerpensioen en help uw kinderen nu. Zeg hen dat het over een paar jaar waarschijnlijk over is met de steun, als u met pensioen gaat. Wat u dan nog overhoudt, kunt u opzij zetten op een spaarrekening. Want als gepensioneerde heeft u een goede reserve nodig.

Zo’n spaarbuffer is ook handig voor de erfgenamen die een woning met hypotheek erven. Ook relevant is, of uw appartement goed verkoopbaar is. Als het een appartement is in een krimpregio waar de prijzen onder druk staan, is het verstandig om de hypotheek grotendeels af te lossen. U wilt de erfgenamen ook niet opzadelen met een onverkoopbaar appartement waar een behoorlijke schuld op zit.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden