GeldvraagErfenis

Geldvraag: Hoe zit het met een erfenis binnen de EU?

Wij wonen al vijftien jaar naar tevredenheid in Frankrijk. Het Franse erfrecht pakt slecht uit voor ons. Moeten wij naar Nederland terug voordat een van ons tweeën overlijdt?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nee, dat hoeft niet. U kunt het precies zo regelen als u het wilt hebben, zonder Frankrijk te verlaten. U moet wel beiden de Nederlandse nationaliteit hebben en in een testament kiezen voor Nederlands erfrecht.

In de Europese erfrechtverordening van 17 augustus 2015 staat dat inwoners van de EU vallen onder het erfrecht van hun woonland. Er zijn wel uitzonderingen. Als die inwoners uit een ander land afkomstig zijn, mogen zij ook kiezen voor het erfrecht van dat land. Zij moeten dan de nationaliteit van dat land hebben en kunnen aantonen aanzienlijk nauwere banden te hebben met dat land dan met hun woonland. Gemakkelijker is om in een testament de keuze voor het Nederlandse erfrecht vast te leggen. Daar doet u de erfgenamen ook een plezier mee.

Stel, een Nederlander woont in Frankrijk en heeft geen testament. Zijn erfenis wordt dan afgewikkeld volgens het Franse erfrecht. Waar in Nederland bij een overlijden meestal de langstlevende partner goed wordt beschermd, staat in Frankrijk het belang van het kind voorop. In Frankrijk zijn stiefkinderen bij een erfenis alleen gelijkwaardig aan biologische kinderen als ze tijdig geadopteerd zijn.

Er is een belangrijk verschil tussen erfrecht en erfbelasting. Wie minder dan tien jaar voor zijn overlijden uit Nederland is vertrokken, valt onder de Nederlandse erfbelasting. Dat is wettelijk vastgelegd, om fiscale emigratie tegen te gaan. Veel landen hebben een belastingverdrag met elkaar afgesloten om dubbele belastingheffing te voorkomen. Wie nog niet lang genoeg uit Nederland weg is, kan het best aankloppen bij een lokale notaris of een Nederlandse jurist gespecialiseerd in buitenlands erfrecht. Zoek via Google op de twee woorden buitenland en erfrecht.

U woont al langer dan tien jaar in Frankrijk, dus uw erfgenamen betalen erfbelasting in Frankrijk. Of dat voor u gunstig is, kan ik niet zeggen. Naar Nederland verhuizen omdat hier de erfbelasting eventueel lager is, lijkt mij geen goed idee. Verhuizen is ook duur en het spreekwoord luidt: oude bomen moet men niet verplanten. U heeft nu eenmaal gekozen voor Frankrijk en zowel de dood als belastingen zijn onvermijdelijke zekerheden in het leven.

Gebruik uw energie liever om uw erfgenamen wegwijs te maken in Frankrijk. Hoe kunnen ze genieten van de omgeving waar u nu woont en, zo nodig, hoe verkopen ze de woning op een gunstige manier na uw overlijden? Ze hoeven niet alles van Frankrijk te weten om plezier te hebben van hun erfenis. Het voordeel van de Europese erfrechtverordening is dat uw erfgenamen hun erfdeel kunnen opeisen met een Europese verklaring van erfrecht. Zij hoeven dus niet in Frankrijk en hun eigen land bij notarissen langs of juridische procedures te doorlopen.

Zo’n Europese verklaring van erfrecht is ook handig voor Nederlanders die te horen krijgen dat zij een buitenlandse erfenis krijgen. Zij kunnen in Nederland naar de notaris voor zo’n verklaring. Die kan u uitleggen waar u moet zijn in het buitenland.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden