NIEUWScoronacrisis

Geldkraan ECB nóg verder open als pandemie blijft voortrazen

Als de coronapandemie in het huidige tempo blijft voortrazen, zal de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan in december nog verder opendraaien. Ondanks het oplopende aantal besmettingen houdt zij haar kruit voor nu nog even droog.

null Beeld Sygma via Getty Images
Beeld Sygma via Getty Images

‘Het herstel in de eurozone verliest sneller dan verwacht aan momentum’, waarschuwde ECB-president Christine Lagarde donderdag tijdens haar periodieke persconferentie. Woensdag kondigden de twee belangrijkste economieën van de eurozone, Duitsland en Frankrijk, nieuwe lockdownmaatregelen aan. Daarmee lijkt alle hoop vervlogen op de eerder door de ECB voorspelde groei van 3,1 procent in het huidige kwartaal.

Alle centrale bankiers zouden het erover eens zijn dat ‘herkalibratie’ van de crisisaanpak nodig is. Dat betekent dat de ECB bij de volgende monetaire beleidsvergadering in december met nieuwe, stevige maatregelen komt. Als de omstandigheden daarom vragen, kan dat zelfs eerder worden. ‘We hebben het gedaan tijdens de eerste golf’, aldus Lagarde. ‘We staan klaar om het weer te doen tijdens de tweede golf.’

Biljoenen uit Frankfurt

Om een regelrechte depressie te voorkomen, lanceerde de ECB begin dit jaar al een speciaal pandemieprogramma. In dat kader koopt zij voor maximaal 1.350 miljard euro aan staats- en bedrijfsschulden op. Dit astronomische bedrag komt bovenop de bestaande schuldaankopen ter waarde van 2842 miljard euro. Ondertussen blijft het belangrijkste rentetarief negatief en krijgen banken geld toe als ze lenen van ‘Frankfurt’. Op die manier moeten bedrijven en burgers toegang krijgen tot goedkoop krediet. De hoop is dat ze dan de hand niet op de knip houden.

Over welk zwaar geschut de ECB precies wil inzetten om de Europese economie nog meer te stimuleren, liet Lagarde donderdag weinig los. Zij deelde mee dat ‘alle instrumenten’ opnieuw bekeken worden. Niet iedereen is enthousiast over haar goedkope geldbeleid. Zo dreigen de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PFZW, volgend jaar te moeten korten op de uitkeringen. Een van de oorzaken van hun beroerde dekkingsgraden is de lage rente.

Lees ook

Hier komen de biljoenen (!) van de centrale bank terecht. Plus: hoe eerlijk is dat eigenlijk?

Nederland krijgt na 17 jaar weer topfunctie ECB in het vizier: klimaatbankier Elderson voorgedragen

Stiekeme bankensubsidie? Hoe de Europese waakhond verwordt tot een melkkoe

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden