Gelderse beurs vraagt erkenning Financiën

De plannen voor een regionale effectenbeurs voor het Gelderse bedrijfsleven zijn in een serieus stadium gekomen. De organisatie Euro Click Market blijkt eind juli bij het ministerie van Financiën een erkenningsaanvraag te hebben ingediend....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Grote stimulator achter het plan is de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij GOM. Die wil kleine, jonge maar innovatieve bedrijven toegang bieden tot een regionale effectenbeurs. Door middel van de uitgifte van aandelen kunnen de bedrijven hun expansie makkelijker financieren. De aanvraag is met een flinke vertraging bij het ministerie binnengekomen. De eerste plannen stammen al uit 1994. Het was de bedoeling geweest de beurs in 1997 of begin dit voorjaar te starten.

Een vertegenwoordiger van de GOM was maandag volgens een woordvoerster van de ontwikkelingsmaatschappij in Den Haag op bezoek voor overleg over de aanvraag. 'Het is de eerste overlegronde', zegt zij. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, vraagt het ministerie de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) om advies. Die bekijkt vooral de controleprocedures.

Voor de nieuwe beurs heeft de GOM een speciale NV opgericht, Euro Click Market. In tegenstelling tot de traditionele beurzen in Amsterdam zal de Gelderse beurs géén handelsvloer kennen. Alle handel verloopt via Internet. Dat zou een Nederlandse primeur zijn. Ook zullen particuliere beleggers rechtstreeks op de Gelderse beurs kunnen handelen. Ze moeten wel aantonen dat ze over voldoende vakkennis beschikken, waarna ze een beleggerscertificaat kunnen bemachtigen.

De creatie van een regionale beurs is opmerkelijk. Juist binnen het Europese beurswezen worden lokale beurzen, zoals die bijvoorbeeld in Duitsland, langzamerhand opgenomen in grote, nationale verbanden. De nationale beurzen willen op hun beurt weer in Europa samengaan om een vuist te maken tegen een dreigende Amerikaanse overmacht. De Amsterdamse beurs zoekt aansluiting bij de pas gevormde Brits-Duitse beursalliantie. In 1989 mislukte de regionale beurs in Rotterdam omdat er nauwelijks werd gehandeld.

Tijdens het jaren durende onderzoek van de GOM veranderde ook nog eens de omgeving in Nederland. Toen het idee voor een provinciale effectenbeurs ontstond, ging in Amsterdam de beruchte parallelmarkt dicht na debacles bij kleine, jonge beursgangers. Enkele jaren later is de 'babybeurs' NMAX opgestaan die als onderdeel van de officiële AEX in Amsterdam de markt voor jonge, snelgroeiende bedrijven aftapt. De GOM heeft altijd gezegd de NMAX niet als een belangrijke concurrent te zien. 'De groten bij ons zijn de kleintjes bij hen', verklaarde een medewerker ooit. De Gelderse beurs richt zich op bedrijven met maximaal honderd werknemers. De GOM denkt in de eigen regio ongeveer 25 bedrijven te kunnen traceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden