Winnaar en verliezer van de week

Geld stroomt binnen bij Twentse waterfilteraar, banken hebben niet genoeg aan geldkraan

Koen Haegens
Erik Roesink Beeld NX Filtration
Erik RoesinkBeeld NX Filtration

Winnaar: waterzuiveringsprofessor Erik Roesink debuteert op Damrak

Toegegeven, er zijn het afgelopen jaar spetterender beursdebuten geweest. Het kersverse aandeel NX Filtration maakte vrijdag, bij zijn entree op het Damrak, geen plotselinge koerssprong. Maar een opbrengst van 165 miljoen euro lijkt toch allesbehalve slecht voor een bedrijf met slechts 45 werknemers en een omzet van 1,1 miljoen euro.

Het is pas vijf jaar geleden dat Erik Roesink, buitengewoon hoogleraar membraantechniek aan de Universiteit Twente, NX Filtration oprichtte. Tegenwoordig is hij ‘chief technology officer’, naast ceo Michiel Staatsen. Hun bedrijf zuivert water en andere dranken met behulp van ‘baanbrekende’ nanotechnologie. De afgelopen jaren werden proeven gedaan van het Twentekanaal tot aan een Indonesische rivier. ‘Wat in de meeste zuiveringsinstallaties in verschillende stappen gebeurt om ook de medicijnresten, pesticiden en pfas (schadelijke syn­the­ti­sche stof­fen, red.) er uit te kunnen filteren, kan met onze techniek in één stap’, legde Roesink uit in dagblad Tubantia. ‘Bovendien hoef je bij gebruik van onze technologie geen chemicaliën te gebruiken en kost het minder energie.’

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben minstens 785 miljoen mensen onvoldoende toegang tot schoon drinkwater. Werk aan de winkel dus. Een deel van de opgehaalde miljoenen is bestemd voor overnames. Maar er komt ook een nieuwe fabriek in Twente. Het kan allemaal, want dankzij de beursgang heeft NX Filtration geld als water.

Chris Buijink Beeld Sem van der Wal / ANP
Chris BuijinkBeeld Sem van der Wal / ANP

Verliezer: bankenvoorman Chris Buijink ziet het tij keren

Ze waren zo lekker bezig in de coronacrisis, de Nederlandse banken. In de vorige recessie klaagden bedrijven dat ze geen geld meer konden lenen. Dit keer is er voor 53,5 miljard euro aan kredieten verstrekt. Daarmee zijn 59 duizend ondernemers ‘geholpen’, zoals de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onder leiding van voorzitter Chris Buijink het steevast noemt.

Eerlijk is eerlijk, daar krijgen de banken wel wat voor terug. Dankzij de royale steunpakketten van de overheid hebben zij nauwelijks last van wanbetalers. Bij de Europese Centrale Bank kunnen ze zulke gunstige financiering ophalen, dat ze er miljoenen op toe krijgen. Deze Frankfurter geldkraan blijft wijd openstaan, maar de bankenlobby sloeg donderdag toch alarm, over ‘Basel 4’. Die regels verplichten banken meer eigen vermogen te gebruiken voor hun leningen. Goed voor de financiële stabiliteit, slecht voor de aandeelhouders.

Vanwege corona schortte Nederland de invoering vorig jaar op. Nu de pandemie bedwongen lijkt, komen de strengere kapitaaleisen er alsnog. De NVB hoopt desondanks dat van uitstel afstel komt: ‘Nu het economisch herstel nog pril is en er een periode aankomt van grote investeringen om de crisis te overwinnen, komt deze aankondiging ongelegen.’

Misschien werken zulke dreigementen wel. Maar het getuigt van meer zelfvertrouwen als gezonde bedrijven zouden zeggen: bedankt overheid, nu gaan we weer op eigen kracht winst maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden