Geld stallen bij bank steeds minder aanlokkelijk door hogere tarieven

Op dezelfde dag dat het Nederlandse Triodos aankondigt de spaarrente naar nul te verlagen en het Zwitserse UBS kiest voor een negatieve spaarrente, meldt de Consumentenbond dat bijna alle banken de kosten voor hun betaalproducten het afgelopen jaar verder hebben opgeschroefd. Dat maakt het nog minder aantrekkelijk geld op de bank te hebben.

Lisa van der Velden
null Beeld anp
Beeld anp

'Ik heb nog ergens een oude sok met een concurrerend aanbod', twittert een van de vele gedesillusioneerde klanten.

De Consumentenbond concludeert op basis van eigen onderzoek dat betaalrekeningen weer duurder zijn geworden, terwijl de rente op de rekeningen zakte. Uit het onderzoek blijkt dat zowel de vaste kosten voor betaalrekeningen en betalingen buiten de EU als tarieven voor papieren afschriften aanzienlijk omhooggingen.

Duurder

ING spant de kroon, schrijft de Consumentenbond. Die bank verhoogde de kosten van alle betaalpakketten voor bestaande klanten, op één na. Het zogeheten BasisPakket van ING werd in twee jaar tijd liefst 36 procent duurder. Over het enige pakket dat ING niet duurder maakte, het volledig digitale OranjePakket, ontving de Consumentenbond meerdere klachten. Sommige klanten die werden overgehaald naar dit 'voordelige' pakket over te stappen, moesten verplicht een tweede betaalpas van 12 euro afnemen, ook als ze die niet nodig hadden. Eenmaal overgestapt konden ze niet meer terug. In een reactie zegt een woordvoerder van ING dat alleen OranjePakkethouders met een en/of-rekening tot een tweede betaalpas worden verplicht.

Volgens ING zijn de kosten van alle niet-digitale pakketten verhoogd omdat het gebruik van papieren middelen daalt, wat papieren betaalmiddelen en papieren maandafschriften duurder maakt. 'Nu zoveel klanten kiezen voor digitaal bankieren willen wij het kostenverschil voor de bank ook zichtbaar maken in de prijs van het betaalpakket.' ING zegt niet te weten hoeveel van zijn 6 miljoen klanten het pakket hebben dat in twee jaar 36 procent duurder is geworden.

Leed

Ook ABN Amro, Triodos en Rabobank verhoogden tarieven, tot zo'n 8 procent, waarvan alleen Triodos het leed voor rekeninghouders enigszins verzachtte. Bij die bank daalde de rente voor rood staan het afgelopen jaar met 2 procent, waardoor klanten met rode cijfers iets(je) minder hard werden gestraft.

ASN Bank, Knab en SNS lieten de kosten van bankrekeningen ongemoeid, maar verlaagden wel de rente over positieve saldo's, wat eveneens nadelig uitpakt voor de consument.

lees hier meer:

Triodos zet als eerste Nederlandse bank de spaarrente op 0 procent

Na zakelijke klanten krijgen ook particulieren geen spaarrente meer bij Triodos. De duurzame bank denkt te kunnen rekenen op bewuste, dus trouwe klanten. Hoe negatief mag spaarrente worden voordat klanten hun geld opnemen en wat vinden de spaarders zelf?

Hollands spaarmysterie: het levert niks op, maar we blijven massaal geld parkeren

Rabobank en Triodos verlagen deze week opnieuw hun spaarrente - die laatste bank zelfs naar nul. Toch blijven Nederlanders massaal geld op de bank parkeren. In weerwil van de gangbare economische wijsheden.

Alternatief voor lage rente niet eenvoudig

Lage rentes en andere klassieke middelen helpen niet om economieën op gang te trekken. Bankiers en topeconomen vragen zich af wat wel kan werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden